Institut o pretnjama Matkoviću: U zemlji u kojoj se naučnicima preti smrću nema slobode

Departman za ekonomsku istoriju i teoriju Instituta ekonomskih nauka podržao je javno izrečene stavove njihovog člana Aleksandra Matkovića.
Matković je javno izneo stavove o kopanju litijuma u Srbiji u otvorenom pismu kompaniji "Rio Tinto", nakon kojih su mu upućene pretnje.
 
Iz instituta su naveli da "u zemlji u kojoj se naučnicima preti smrću, nema slobode".
U saopštenju se dodaje da je u svom nedavnom otvorenom pismu kompaniji "Rio Tinto" Matković predstavio "važnu, hrabru i argumentovanu kritiku na račun trenutne politike i prakse u vezi sa potencijalnim rudarenjem litijuma u Srbiji".
 
"Njegovo pismo osvetljava kritične tačke koje su od ključne važnosti za transparentnost i informisanost javnosti, posebno u vezi sa projektima poput onog koji vodi kompanija 'Rio Tinto'", piše u saopštenju.
Iz instituta ističu da je "posebno zabrinjavajuće to što je Matković, zbog svog hrabrog iznošenja stavova i činjenica, suočen sa ozbiljnim pretnjama po njegovu bezbednost". 
 
"Ova situacija nije samo napad na pojedinca, već i na temeljne vrednosti akademske slobode i demokratije", navode oni.
 
Dodaje se da je "u savremenom društvu, gde bi sloboda mišljenja morala biti zaštićena, neprihvatljivo da se bilo ko suočava sa pretnjama zbog svog intelektualnog rada".

"Pozivamo sve nadležne organe da preduzmu hitne i odlučne mere kako bi osigurali bezbednost doktora Matkovića i omogućili mu da nastavi da se slobodno bavi naukom i da o svojim rezultatima obaveštava javnost bez straha. U zemlji u kojoj se naučnicima preti smrću, nema slobode", navodi se u saopštenju Departmana za ekonomsku istoriju i teoriju Instituta ekonomskih nauka.

  • Miloš

    17.08.2024 12:34
    E baš ti si nekom bitan pa još i da ti preti Ajde ne laži
  • Steva

    17.08.2024 11:00
    Ima li kraja gluposti Njemu neko da preti,ajde molim vas uozbiljite se.
  • BGD 011

    16.08.2024 20:33
    Dacic sve resava
    Ako se bilo gde pojavi bilo kakva pretnja ili se posumnja u nesto sto lici kao pretnja po zivot predsednika Vucica, svi tabloidi i tv krecu u akciju satanizovanja onog ko je tako nesto napisao ili rekao, a policija odmah reaguje! Naucniku se moze pretiti, novinaru takodje, (ako nije rezimski)... Ovo je Srbija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija