BIRODI: Vučić ustavom nije nadležan da vodi dijalog o litijumu

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ostaje pri stavu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije nadležan da vodi dijalog o rudarenju litijuma.
Kako navode, taj zadatak je u nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.
BIRODI je u saopštenju naveo da predsednik države, kada je prisutan javnom događaju, može da govori o aktivnostima za koje je nadležan u skladu sa ustavnim ovlašćenjima.
Podsećaju da su među ustavnim zadacima predsednika Srbije proglašavanje zakona, predlaganje Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, predlaganje Narodnoj skupštini nosioca funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom, postavljanje i opoziv ambasadora Srbije na osnovu predloga Vlade, kao i primanje pisma stranih diplomatskih predstavnika, odnosno davanje pomilovanja i odlikovanja.
 
U saopštenju se podseća da sve ostale nadležnosti koje se tiču izvršne vlasti prema Ustavu pripadaju Vladi Srbije, koja utvrđuje i vodi politiku, izvršava zakone i druge opšte akte Narodne skupštine.
 
"Znači, predsednik Republike Srbije nema ustavna i zakonska ovlašćenja da se bavi vođenjem dijaloga o otvaranju rudnika litijuma, jer vođenje dijaloga (deliberacija) prema Ustavu i zakonu je u nadležnosti ministarstsva zaduženog za društveni dijalog", navodi BIRODI.

Dodaju i da su relevatni učesnici u dijalogu sa strane države ministarstva koja su nadležna za oblast životne sredine, zdravstva, poljoprivrede, evropskih integracija, ekonoskog i regionalnog razvoja.

  • Ja

    18.08.2024 17:16
    Jes, jes. Ovaj birodi sve zna. "Možda na str. 45 Ustava piše da Predsednik ne može da razgovara sa narodom o litijum u." Na sledećoj da ne može da razgovara o putevima, itd. Koliko lupetanja na malom mestu. Da li ste ikada pročitali Ustav. To je najviši pravni akt i ne bavi se lupetanjima biroda.
  • Goki

    17.08.2024 15:34
    Hi
    Nek predsednik radi ono što piše u Ustavu, Vlada svoje nadležnosti i institucije svoje nadležnosti i sve će biti okej.
  • Zoran

    17.08.2024 12:47
    Ajde,stvarno?Slušam neke opozicione političare koji lepo kažu da će se rudariti litijum ali tek kad se ova vlast skloni.U ostalom i ranije su mnogo hvalili ovaj projekat.I šta ćemo sad?Ovaj nije nadležan a ovi jesu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija