Više desetina aktivista privođeno: Kako objasniti vlasti šta je kršenje ustavnog poretka?

Advokat Rodoljub Šabić pozvao je Advokatske komore Srbije i Beograda da se oglas i upute vlasti o tome šta podrazumeva ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti zemlje.
Više desetina aktivista privođeno: Kako objasniti vlasti šta je kršenje ustavnog poretka?
Foto: 021.rs
Kako je naveo, poziva i druge kolege advokate da komorama upute apele kako bi se oglasili povodom aktuelnih hapšenja aktivista u Srbiji.
 
Podseća da se ovih dana u policiju i BIA-u privode brojni organizatori i učesnici protesnih okupljanja građana protiv namere Vlade Srbije da sa kompanijom Rio Tinto realizuje projekat eksploatacije litijuma.
"Privođene su čak i trudne žene, samohrane majke i bolesni i pretresani su im stanovi, i oduzimani telefoni, sve to zbog navodnog ugrožavanja ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije, a da nije saopšteno da postoje ili da su pribavljeni ikakvi ozbiljni dokazi za to", ističe Šabić.
 
Dodaje da korišćenje ustavnog prava na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja samo po sebi sasvim sigurno nije nikakvo krivično delo.
"Tako, naravno, nije ni ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti zemlje. I ako se ispostavi, a po svoj prilici hoće, da nikakvih ozbiljnih dokaza nema, neko bi morao odgovarati zbog kršenja ljudskih prava, zloupotrebe ovlašćenja i maltretiranja građana", naveo je on.
 
Šabić ističe da, ukoliko vlast to ne razume ili ne želi da razume, "advokatura je zbog digniteta profesije dužna da je na to upozori".
 
 
Stojanović: Ne sećam se da Rio Tinto i litijum postoje u Ustavu Srbije
 
Politikolog Boban Stojanović rekao je za N1 da je primetio da su prethodnih dana u policijskim akcijama hapšeni aktivisti i administratori nekih Fejsbuk grupa.
 
"Ne znam šta se piše po tim grupama i nisam bas danas čitao Ustav, ali sam ga čitao više puta, ne sećam se da Rio Tinto i litijum postoje u Ustavu Srbije. Pokušavaju da ubace onog rovca svakome ko je protiv iskopavanja litijuma – pazi šta radiš, možda ćeš da završii u Padinjaku. I vrlo verovatno će se ti pritisci nastaviti. Vodi se ozbiljna kampanja, a cilj je da se u narednom nekom periodu otupi ta oštrica", kazao je on.
 
Procenjuje se da je oko 40 osoba privedeno ili pozvano na informativni razgovor poslednjih dana, piše N1.
Stojanović podseća na član 2 Ustava Srbije, koji kaže da su nosioci suverenosti građani i da oni tu suverenost realizuju putem narodne inicijative, referenduma i slobodno izabranih predstavnika.
 
"Poslednjih deset godina bile su dve narodne inicijative - jedna Igora Jurića za usvajanje Tijaninog zakona, a pre dve godine je podneta jedna narodna inicijativa o litijumu, s ciljem da se stavi na izglasavanje u Narodnoj skupštini. To bi bio korak. Član 2 Ustava Srbije to kaže, da ono što građani mogu neposredno da urade, da su uradili, a da je Narodna skupština to negde stavila po strani", ističe on.
 
Tako da, prema rečima Stojanovića, kad neko priča o kršenju ustavnog poretka, "može samo da priča sa Anom Brnabić i Vladimirom Orlićem".
 
"Sa njima, kao predsednicima parlamenta, sadašnjim i prošlim. Oni su pravni mehanizam narodne inicijative sakrili negde i to stoji u nekoj fioci", naglasio je Stojanović.
  • Nikola

    20.08.2024 10:53
    Kako objasniti lobistima da su radnje i lobiranje u korist drugih drzava i stranih kompanija a na stetu svoje drzave akt veleizdaje? U Srbistanu je to nemoguce posto su Ustavni Sud, Tuzilastvo i BIA u vlasti onih koji ta dela cine.
  • Djorde

    20.08.2024 09:03
    KZ
    Clanovi 308 i 309 Krivicnog zakonika sadrze jasnu definiciju, sta ova dela podrazumevaju. I nema tu sta da se polemise! Ali u zemlji gde tuzilac sklopi dogovor sa covekom koji siluje zenu, ko ocekuje da iko cita zakonik.
  • Pipi hipi pokret

    20.08.2024 08:42
    Hapsi i treba
    Čuj ovo, hehe, pošteni protesti, blokirate ulice ne ugrožavate narod,
    ležite na prugu, da vas samelje voz, zar to smete da radite recimo u Nemačkoj, Francuskoj ili nekoj uređenoj Evropskoj državi, da zaustavljate saobraćaj, i ugrožavate nečiji život?
    Sve dok je nasilje, to je po vama Ok.
    Ja da sam vlast, ne bi se ni usudili na ulicu da zaustavljate saobraćaj, a kamoli prugu, bio bi tako oštar da bi za tako nešto morali do života odgovarati.
    Da pretite i uništavate imovinu države, kako ćete predsednika obesiti, jer to vaše pravo da radite šta vi hoćete, ne i ne, nemožete i nećete, hapsiti i neka odgovaraju pred vlasti i narodom, ovi huligani a nije vam prvi put, da mlatite ko vam se ne sviđa kao zadnjij put na Gazeli videli smo mirne vaše proteste žuti, ne brinite nije narod blesav a ni lud.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija