Državi smeta novac koji dobijaju NVO, a sama je najveći primalac donacija Evropske unije

Predstavnici vlasti zameraju NVO primanje novca iz inostranstva, iako je sama država najveći primalac donacija različitih svetskih fondova.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su tokom prošle i ove godine NVO u Srbiji dobile ogroman novac za njegovo rušenje, navodeći da je reč o desetinama ili čak stotinama miliona evra, prenosi Danas
 
Slične stvari ponavljali su i članovi i funkcioneri Srpske napredne stranke.
 
Prema podacima sa portala Agencije za privredne registre (APR), u Srbiji je trenutno registrovano 38.181 udruženje. NVO se bave najrazličitijim temama i problemima u društvu, a nije malo ni onih koje učestvuju u političkom životu i temama osetljivim za vlast i društvo. Jedna od tih tema svakako je i kopanje litijuma koje se planira u dolini Jadra.
Međutim, pitanje je zašto predstavnicima vlasti smeta novac koji se sliva u budžete nevladinih organizacija u našoj zemlji, ali im s druge strane ne smeta onaj koji dobija sama država iz istih izvora.
 
Srbija je u poslednjih 12 godina dobila preko osam milijardi evra samo iz budžeta Evropske unije, pisao je ranije ove godine Radio Slobodna Evropa (RSE), što uključuje i 3,3 milijarde evra bespovratnih sredstava.
 
To EU čini najvećim donatorom u Srbiji, a Srbiju najvećim primaocem donacija EU na Zapadnom Balkanu, pojasnili su iz RSE.
Srbija prima brojne vrste paketa donacija iz različitih fondova. Do sada su prošla dva ciklusa pretpristupne pomoći, a trenutno je na snazi program IPA fonda od 2021. do 2027. godine.
 
Srbiji je u tom ciklusu iz IPA fonda dostupno 1,4 milijarde evra, ali od države zavisi koliko će novca povući.
 
I u Zakonu o budžetu, Srbija u 2024. računa na preko 122 miliona evra pomoći iz EU za različite projekte.
 
EU nudi i razne druge programe preko kojih je moguće da država dođe do određenih sredstava.
 
Pored toga, Srbija i od SAD dobija velike svote novca, a najnoviji paket stigao je u julu ove godine, kada je preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) upućeno 18 miliona dolara razvojne pomoći Srbiji, prenosi Danas.
 
SAD su do sada, preko USAID-a, uložile 937 miliona dolara u različite projekte u Srbiji, naveo je tada i sam ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.
 
Predstavnik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak za Danas kaže da je ovo pokušaj "ponovnog izigravanja žrtve".
 
"Cela ta konstrukcija je besmislena i logički neodrživa, da Zapad ulaže pare u rušenje Vučića u zemlji u kojoj je on garant da će litijum otići na Zapad", smatra on.
 
Najveći primalac novca od EU i sredstava iz evropskih fondova je država Srbija, naglašava sagovornik Danasa.
 
"Veliki broj projekata ovde finansiraju EU, GIZ, USAID ili neki drugi fondovi, i to su onda dobre pare, a kada ti fondovi finansiraju neku NVO, to su pare kojima se ruši država. Problem je što Vučić ne zna drugačije da objasni zašto mu cela Srbija maršira ulicama", navodi Međak.
 
On dodaje da je iz pravnog ugla ovo još manje održivo.
 
"Sve ove NVO podnose izveštaje, te pare dolaze elektronskim putem, idu preko računa, nema ništa u kešu, tako da su te priče izmišljotina. Na te pare se plaćaju i porezi i doprinosi, to su pare koje ulaze u ovu državu i koje nevladine organizacije koriste za određene svrhe, a uglavnom za pomoć građanima", objašnjava Međak.
 
Svi podaci o transakcijama i parama koje su dobile NVO, prema njegovim rečima, prolaze legalnim tokovima kroz Narodnu banku Srbije i banke, pa su tako transparentni i dostupni državi.
On podseća da smo pre nekoliko godina imali aferu "Spisak".
 
"Tada je država protivzakonito radila istragu protiv NVO za navodno pranje novca i finansiranje terorizma, za šta je i država na kraju priznala da je protivzakonito i ništa nisu našli. Tada je i Agencija za borbu protiv korupcije jasno rekla da nisu imali pravni osnov za tu istragu i da nije postojala čak ni osnovana sumnja", podseća Međak.
 
On postavlja i pitanje ako je već neko krivično delo u pitanju, zašto ne pokrenu krivični postupak.
 
Advokat Miloš Janković za Danas navodi da je ovo odraz straha vlasti.
 
"Čak i da je tačno da su iz inostranstva, putem legalnih  tokova, stotine miliona evra uplaćivane na račune srpskih NVO, čak i da je namena tih sredstava podrška onima koji se zalažu za promenu vlasti u Srbiji, potpuno je neshvatljivo ono što proističe iz Vučićevih reakcija, a to je njegov očigledan strah i nepristajanje na to da jednom neće biti na vlasti", smatra on.
 
Janković veruje da iza svih ovih optužbi stoji samo želja za opstankom na vlasti.
  • Varnava

    22.08.2024 17:40
    Istina boli
    @Robot Rusi su vec pretvorili Vojvodinu u rudarsku koloniju, osim ako nisi spavao poslednjih 20 godina... Rusi bi nas takodje bombardovali, samo da su mogli i da im je to bilo u interesu! I zasto "licemeri" sa Zapada, kada je sve prilicno otvoreno i jasno. Nema ljubavi, sve su interesi.
  • Miloš

    22.08.2024 16:03
    U pravu si Lole oni koji daju novac svakako proveravaju i državu i NVO,razlika je u tome što oni proveravaju državne projekte koje finansiraju,a kaži mi koje to projekte imaju NVO koji se finansiraju iz inostranstva,jer su finansijeri ne fondovi EU već privatne organizacije recimo Soroš,i slični.
  • /

    22.08.2024 15:18
    /
    @Robot
    kako nisu? zaboravio si nis. sada i vodu iznose iz busotina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kupcu umesto iPhone-a poslala dve jabuke

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv O.K. (27) zbog sumnje da je kupcu preko sajta "Kupujem-prodajem" umesto mobilnog telefona "iPhone" poslala dve jabuke.