Koliko novca je potrebno za opremanje školaraca?

Da bi opremili decu za školu, roditelji moraju da izdvoje oko 22.000 dinara samo za obavezne udžbenike.
Koliko novca je potrebno za opremanje školaraca?
Foto: 021.rs
Ako imaju više školske dece, troškovi dostižu vrednost cele jedne prosečne plate u Srbiji, piše portal Bebac.
 
Ovo roditeljima stvara značajne teškoće jer se svake godine suočavaju sa visokim troškovima kako bi obezbedili neophodan materijal za školovanje svoje dece. To može da dovede do velikog stresa i pritiska na finansijsku situaciju porodica, posebno ako žive u siromaštvu ili imaju ograničene prihode.
Koliko koštaju knjige i oprema đaka za školu
 
Prva stavka za svakog roditelja dece školskog uzrasta jesu – udžbenici. Cene osnovnih kompleta udžbenika za učenike osnovne škole kreću se od 9.000 do 22.000 dinara – u zavisnosti od razreda koje dete pohađa, ali i od izbora izdavača čiji se udžbenici koriste.
 
Naravno da u sve navedene troškove treba uvrstiti i školsku opremu koja je neophodna za svakog učenika, bez obzira na razred u koji kreće – svesake, olovake i drugi školski pribor samo su jedan deo te priče. Tu su još i rančevi, patike, oprema za fizičko, kao i različite specifične stvari koje variraju u zavisnosti od uzrasta i potreba deteta tokom školovanja.
Pomoć za beogradske đake
 
Grad Beograd je prošle godine finansirao nabavku udžbenika za sve osnovce i srednjoškolce, a ove godine su odlučili da to bude novčana pomoć od 20.000 dinara za svakog đaka. Prijava se vrši u školama u Beogradu i trajaće do kraja avgusta. Isplata novca počinje od 1. septembra.
 
Ministarstvo obrazovanja dodeljuje i besplatne udžbeničke komplete. Na njih pravo imaju đaci iz socijalno ugroženih porodica, deca koja nastavu pohađaju po IOP-u, zatim đaci sa retkim bolestima, učenici koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat.
 
Program Besplatnih udžbenika Ministarstvo prosvete sprovodi od 2011. godine, a za tu namenu u budžetu je za ovu godinu planirano 792 miliona dinara. Pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 87.644 učenika.
Pojedini učenici u Beogradu su međutim, prošle godine dobili duple komplete jer su ostvarili pravo na besplatne udžbenike Ministarstva prosvete, a dobili su i komplete od Grada koji ih je nabavio za sve đake na teritoriji Beograda.
  • Мирка

    23.08.2024 21:57
    Клет или Кавчић-питање је сад!
    @Ceca
    Нажалост, нису сви "подобни" изгледа. Децу треба заглупити а родитеље огулити и неће имати ко да се пита куда иде овај свет...
  • Ceca

    23.08.2024 15:35
    Postoje mnogo jeftiniji
    Fondacija Kavcic nudi besplatne digitalne, kao I fizicke udzbenike po ceni stampe, bez marze, koje je ministarstvo odobrilo. Ovo sto placate je rezultat korumporanosti vasih nastavnika, koje nemacki I hrvatski izdavaci bogato pocaste da izaberu njih ove udzbenike.
  • scp - 096

    23.08.2024 15:30
    Jesu skupe knjige i pribor, kao i sve ostalo. Ali najbolji su mi oni roditelji koji uračunavaju redovnu odeću i obuću. Da vam dete ne ide u školu išlo bi golo i boso?!?! Ili niste kupovali deci cipele dok nije krenulo u školu? Pa valjda kupiš deteu jaknu zato što je hladno, a zato što ide u školu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kupcu umesto iPhone-a poslala dve jabuke

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv O.K. (27) zbog sumnje da je kupcu preko sajta "Kupujem-prodajem" umesto mobilnog telefona "iPhone" poslala dve jabuke.