SAD: Vulin ostaje pod američkim sankcijama

Sjedinjene Američke Države su saopštile da potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin ostaje pod američkim sankcijama.
Istakli su da je njihov stav o Vulinu "dobro poznat", a istakli su i da je fokus Vašingtona na saradnji sa srpskim liderima na jačanju strateškog partnerstva.
 
Na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) da prokomentarišu optužbe ruskog aktiviste Andreja Pivovarova da je Vulin imao ulogu u njegovom hapšenju u Rusiji 2021. godine, američki Stejt department je naveo i da SAD "ne igraju nikakvu ulogu u imenovanju osoblja u srpskoj vladi".
"Naš stav o Aleksandru Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. SAD ne igraju nikakvu ulogu u imenovanju osoblja u srpskoj vladi", navodi se u odgovoru Stejt departmenta o Vulinu, koji je u vreme hapšenja Pivovarova bio ministar policije Srbije.
 
Stejt department je naveo i da SAD cene "kontinuirano partnerstvo Srbije u borbi protiv ruske agresije u Evropi i pružanju humanitarne pomoći ukrajinskom narodu".
Pošto je pušten na slobodu u okviru velike razmene zarobljenika između Zapada i Rusije Moskve 1. avgusta, Pivovarov je za beogradski nedeljnik Radar izjavio da je uhapšen posle informacija koje je Vulin o njemu prosledio ruskim bezbednosnim službama. 
 
Tri godine ranije, istu tvrdnju je izneo i ruski novinar i aktivista Vladimir Kara-Murza, koji je takođe oslobođen u okviru ovomesečne razmene. Vulin je tada demantovao sve optužbe.
 
Pivovarov je uhapšen krajem maja 2021. godine, nekoliko nedelja pošto je sa predstavnicima opozicionih organizacija iz Rusije učestvovao na seminaru u Beogradu.
 
U intervju za prošlonedeljni broj Radara, Pivovarov je kazao da Vulina smatra saučesnikom ruskih vlasti u njegovom hapšenju jer veruje da je njegovo uključivanje u taj slučaj "podiglo nivo reakcije" vlasti u Rusiji.
Kara-Murza je u decembru 2021. za RSE izjavio da je do hapšenja Pivovarova došlo pošto je Vulin, kao srpski ministar policije, obavestio čelnika Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patruševa o sastanku ruskih aktivista u Beogradu, koji su, kako je naveo, bili prisluškivani.
 
Vulin je poznat po bliskim vezama sa Rusijom i njenim državnim rukovodstvom. Te veze su potvrđene i ordenom koji je dobio od ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) za "izuzetan profesionalizam i doprinos saradnji srpske i ruske službe", i Ordenom prijateljstva koji mu je dodelio predsednik Rusije Vladimir Putin.
 
Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Vulin je više puta boravio u Rusiji i redovno isticao da Srbija neće uvoditi sankcije Moskvi.
  • Zvrk

    23.08.2024 18:58
    Samo da pitam
    Jel može kod tetke u Kanadu?
  • pazi sad

    23.08.2024 18:54
    Eto, nesto dobro i od njih. A od rusa?
  • Лиманац

    23.08.2024 18:00
    Што га више санкцијаше, то је он лепши, бољи и паметнији!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kupcu umesto iPhone-a poslala dve jabuke

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv O.K. (27) zbog sumnje da je kupcu preko sajta "Kupujem-prodajem" umesto mobilnog telefona "iPhone" poslala dve jabuke.