Predsednik najavio razgovore, usledila hapšenja: Da li Srbija postaje policijska država?

Od protesta u Beogradu 10. avgusta uhapšeno je više desetina aktivista.
Predsednik najavio razgovore, usledila hapšenja: Da li Srbija postaje policijska država?
Foto: 021.rs
Skoro svi su, po istom šablonu, prvo privođeni na informativni razgovor, da bi kasnije bili osumnjičeni, ni manje ni više nego za "pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja". To, međutim, nije umirilo građane, piše Radar.
 
Dok učesnici protesta protiv rudarenja litijuma i aktivisti koji su ih organizovali razmatraju kako će dalje, vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem shvata ih kao ozbiljnu pretnju za opstanak, pa osim propagande sve više koristi policijski progon.
I pre velikog protesta u Beogradu krenuo je progon aktivista, zloupotrebom BIA, policije i pravosuđa, a nakon njega dodatno je pojačan. 
 
Vučić je, pak, nakon skupa u Beogradu simulirao da želi da razgovara sa građanima. I dok je trajala ta predstava u Malom Zvoniku, Srbija je sve više postajala policijska država, piše Radar, pa se nameće zaključak da su i pre nje već izdati politički nalozi, pre svega policiji i tužilaštvu, da progone aktiviste.
Od protesta u Beogradu 10. avgusta uhapšeno je više desetina aktivista u skoro svim mestima i gradovima gde su održavani protesti, i po istom šablonu prvo su privođeni na informativni razgovor da bi bili osumnjičeni, ni manje ni više nego za "pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije" i "pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja". 
 
Pravnici to ocenjuju kao sramna tumačenja zakona, koja služe za otvoreni politički progon.
 
Na udaru su se našle čak i trudnice, pa je Zorana Crnojević iz Vršca privedena iako je u petom mesecu trudnoće. Svima su pretresani stanovi i oduzimani mobilni telefoni i računari. 
 
Da bi ti progoni bili mogući, neki činovnici iz policije i pravosuđa stavljali su svoje potpise na odluke. 
 
Radar je već pisao o ekspresnoj prvostepenoj presudi, koja je oborena u drugom stepenu, aktivistima Ivanu Bjeliću, Nikoli Ristiću i Jevđeniju Julijanu Dimitrijeviću, zbog navodnog ugrožavanja novinarke Informera. Sudija Prekršajnog suda u Beogradu Goran Milutinović koji ih je ekspresno poslao u Padinsku Skelu, odbivši sve dokaze odbrane, već se "proslavio" posle protesta 2019, kada je isto tako osuđivao čak i srednjoškolce.
 
Zloupotreba ovlašćenja i zakona
 
Progon je posebno pojačan poslednjeg vikenda, nakon najave Vučića da će "razgovarati sa građanima". 
 
Tako je, kako je saopštila Eko straža, privedeno četvoro njihovih aktivista u Beogradu, Čačku i Šapcu – Marko Kovačević, Petar Jevtić, Ivan Jagić i Aleksandra Bulatović. 
 
"Marko Kovačević je pokupljen prvi. Marko je zvanično prijavio protest 10. avgusta u Beogradu, inače je koordinator najveće akcije čišćenja Srbije, Zavrni rukave. Ivan Jagić je osoba čija je supruga iz Novog Zelanda bila govornik na jednom od protesta za bezopasan vazduh, Petar Jevtić se bavi programiranjem i čak nema veze sa protestima, a Aleksandra Bulatović je naučni saradnik i doktor prava", naveli su iz Eko straže.
 
Ističu i da su četvoro privedenih roditelji male dece.
 
Aleksandra Bulatović za Radar kaže da je ključno to što je reč o zloupotrebi ovlašćenja i zakona.
 
"Priveli su me ljudi koji znaju da na to nisu imali pravo. Šta to znači 'naredio mi je tužilac'. Je l’ to znači da će nas tući ako to naredi tužilac. Ako se desilo meni kao samohranoj majci, koja javno i odmereno govori, to može svakom da se desi. Borimo se za elementarna prava, za goli život. Građanska neposlušnost je moje građansko pravo i zato je ono i u Ustavu. Niko ne vodi računa o posledicama ovih progona na porodice. Imam dete koje zbog zdravstvene situacije mora da izbegava stres", kaže Bulatović za Radar.
U Vranju je priveden aktivista Ekološkog ustanka Dragan Antić, po istom receptu, prvo na informativni razgovor, da bi odmah bio osumnjičen, pa mu je pretresan stan. 
 
Poverenica foruma žena Demokratske stranke za Vojvodinu Milica Ranđelović skinuta je sa leta iz Beograda, kojim je trebalo da ode na godišnji odmor i privedena u rodni Novi Sad. 
 
Za Danas je ispričala da ju je prvo pozvala granična policija, jer navodno nešto nije u redu sa njenim prtljagom, da bi je preuzeli pripadnici Uprave kriminalističke policije, koji su postupali i u većini slučajeva progona.
 
Zlatko Kokanović i Nebojša Petković, jedni od organizatora protesta iz udruženja "Ne damo Jadar", za Danas su ocenili da je privođenje klasično zastrašivanje od strane vlasti i da, ako već hapse, treba da uhapse njih, a ne decu i trudnice kao do sada. 
 
I pored progona i propagande u provladinim medijima, protesti, nastavljeni su i u ponedeljak, 19. avgusta, po drugi put su organizovani u Valjevu i prvi put u Ivanjici.
  • OБСЕРВЕР

    24.08.2024 11:42
    Активисти
    Чуди ме да ни један активиста није ухапшен на радном месту ?!
  • Voja

    24.08.2024 09:42
    Nema leka
    Svaka slicnost izmedju Milosevica i Vucica je sporadicna. Milosevic je bio svojeglav i isao je djonom protiv celog sveta, a imao je i cime - 100 hiljada vojnika i jos 3 puta toliko rezervista, mladih i jakih. Vucic ima 20 hiljada profesionalaca, a rezervisti su mu stariji od 50 godina u proseku. Bas zato ga zapad ne dira. Bezoasan je sa region, a za njegov odnos prema Srbima nikoga nije briga. Uostalom, Srbi i jesu narod za mucenje!
  • dz0

    24.08.2024 08:43
    Oni '41 su znali da smo okupirani i pod upravom nedićevaca i ljotićevaca i bez interneta. Ovi danas, bindzuju kladionice uz pornhub, pivo i parizer - ne smeta im ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kupcu umesto iPhone-a poslala dve jabuke

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv O.K. (27) zbog sumnje da je kupcu preko sajta "Kupujem-prodajem" umesto mobilnog telefona "iPhone" poslala dve jabuke.