Šta sve ne možeš u Srbiji kad si osoba sa invaliditetom: O nepristupačnosti podrške

Kada je pre mesec i po gledala koji će koncerti biti održani u Centru Sava, Tamara Stanisavljević je primetila da ni za jedan događaj ne postoji mogućnost da odabere mesto za supruga.
Šta sve ne možeš u Srbiji kad si osoba sa invaliditetom: O nepristupačnosti podrške
Foto: Pixabay
Razlog je što ne postoje mesta za osobe sa invaliditetom, piše Insajder.
 
Iako su joj, kako tvrdi, iz Centra Sava odgovorili da postoje jasno obeležena mesta, još nije poznato i koja su to mesta.
 
I to je, na žalost, samo jedan od brojnih problema sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom u Srbiji. Osobama sa invaliditetom, osim koncerata, najčešće su nedostupna i pozorišta, ali i muzeji.
"Na prvom mestu mislim da je pristup zdravstvenim ustanovama. Negde je moguć, a negde ne, a od izuzetne je važnosti za ovu kategoriju stanovnika. Na drugom mestu je administracija vezana za prava koja po zakonu mogu da ostvare, koja nije centralizovana i izuzetno dugo traje, i pokreće se ponovo svake godine, čak i kod stanja koja su trajna, kao što je ostvarivanje prava na tuđu negu i pomoć i rezervisano parking mesto", navodi za Insajder Tamara Stanisavljević.
 
Izdvaja i čestu zloupotrebu parking mesta rezervisanih za osobe sa invaliditetom na javnim parkiralištima i u garažama - bez obzira na to što su kazne povećane.
Teže do posla
 
Osim što su im često nedostupni javni prevoz, koncerti, škole, domovi zdravlja, osobama sa invaliditetom teže je i da se zaposle. Tome u prilog ide podatak da u Srbiji više od 11 hiljada osoba sa invaliditetom traži posao preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Od pet milijardi dinara iz Budžetskog fonda, samo se četvrtina izdvaja za podršku zapošljavanju, a jedinstvena statistika o broju zaposlenih osoba sa invaliditetom u Srbiji - ne postoji, piše Insajder.
 
Izostanak podrške
 
Znatan broj dece sa invaliditetom i dalje nema adekvatnu podršku u obrazovanju, jer se mere podrške ne organizuju i ne sprovode na istom nivou u svim opštinama i gradovima. To, za rezultat, ima njihovo niže obrazovanje, što dodatno otežava već težak put do zaposlenja.
 
Podaci poverenice za zaštitu rodne ravnopravnosti pokazuju da je po broju pritužbi građana - invaliditet među prvih pet osnova pritužbi već godinama.

Iako je Srbija Konvenciju UN-a o pravima osoba sa invaliditetom ratifikovala još pre 15 godina, praksa pokazuje da je nedovoljno urađeno na smanjenju diskriminacije, zaključuje se u tekstu Insajdera.

  • Sram vas bilo

    24.08.2024 22:35
    KCV Očna klinika bez lifta
    Najveća sramota je da je očna klinika u KCV, gde stari i teško pokretni ljudi idu na operacije očiju do skoro bila drugom spratu bez lifta. Pa ti svi direktori KCV treba zauvek da hodaju ulicom sa čarapom na glavi da ih ne bi prolaznici prepoznali i pljuvali. Neviđena sramota za sve načelnike, doktore očne klinike koji nisu insistirali da se to menja.
  • Nikola

    24.08.2024 22:35
    Ovde ni najjednostavnije stvari ne mogu da urade, pola raskrsnica ima toliko visoke ivičnjake da je starijim ljudima teško da se popnu, a u kolicima nemoguće.
  • Moglo bi sve lepo

    24.08.2024 22:28
    Sve je do ljudi
    Šta može? Pa u stambenoj zgradi neće stanari da daju saglasnost da se rekonstruišu stepenice na ulazu (a sasvim je izvodljivo) i da se napravi rampa za invalide i majke sa bebom u kolicima.

    Verovatno dok baš njima ne zatreba da u invalidskim kolicima idu napolje. Misle da će uvek biti pokretni. Nije to do države. Takav je narod, pojedinci. Pogani, sebični i pokvareni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija