Tanasković: Licemerni zahtevi da se SPC izjasni o litijumu

Akademik SANU Darko Tanasković ocenio je da bi poseta Srbiji poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje donela više koristi nego štete.
Međutim, istakao je da ne očekuje pomake u vezi sa tim, s obzirom na dodatno zaoštravanje u odnosima između Zapada i Istoka zbog rata u Ukrajini.
 
"Uz rizik da budem optužen za 'papizam' i slične grehe, uz puno uvažavanje argumenata onih koji se tome načelno protive, uveren sam da bi nam poseta pape Franje Srbiji, pod uslovom da bude susretno i dobro pripremljena, donela više koristi nego štete, posebno na međunarodnom planu", rekao je u intervju za današnji list Politika Tanasković, poznati orijentalista i nekadašnji ambasador u Vatikanu.
On je ukazao da "s obzirom na dodatno opšte zaoštravanje između (post)hrišćanskog Zapada i pravoslavnog Istoka", usled rata u Ukrajini, sa svim posledicama koje je donelo, ne veruje da je "trenutno moguće očekivati neke pomake u vezi sa posetom poglavara katoličke crkve Srbiji".
 
"Sve što sam rekao odnosi se na ovog papu i njegov eventualni dolazak", naglasio je Tanasković.
Na pitanje novinara o pozivanju vrha Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se izjasni o otvaranju rudnika litijuma u Srbiji, iz pojedinih krugova, uz aplauze vladikama koji su protiv, Tanasković je odgovorio da je njeno "saborno pozvanje da doprinosi jedinstvu, a ne produbljivanju podela u srpskom narodu".
 
"Zašto bi se ona stavljala na neku stranu, u vezi sa jednim nedavno otvorenim kontroverznim i neprimereno dramatizovanim fenomenom, o kome tek treba da se na stručnom i političkom nivou kompetentno progovori i, ako je moguće, povede dijalog između suprotstavljenih stavova. Ako je takav dijalog uopšte moguć", rekao je Tanasković.
 
Ističe i da je indikativno, "kao izraz bezočnog licemerja i cinizma", što se od patrijarha traži da se izjasni o nekoj društvenoj temi.

"Indikativno je, kao izraz bezočnog licemerja i cinizma, da od patrijarha, u ime moralnih vrednosti hrišćanstva i pastirske odgovornosti, drsko traže da se izjasni i isti oni koji u svakoj prilici kad crkva javno progovori o nekoj društvenoj temi dižu galamu, navodno štiteći sekularni poredak od klerikalnog 'mešanja'", naglasio je Tanasković.

  • Zlateva

    26.08.2024 07:37
    Baš zato što se crkva i patrijarh u sve mešaju, neka se izjasne. Ogromne novce crkva dobija od naroda. Sve im je gratis. A izgleda im je i narod nevažan dok AV sipa lovu u njihov budžet.
    Iako, njihovo mišljenje me lično ne interesuje. Nedostojni su jer otimaju od naroda koji je sluđen.
  • Мајор Гашпар

    25.08.2024 16:12
    ...
    Папа ће доћи. Папа је стигао. Папа је отишао. Три дана чудо и све остаје по старом. Нити смо штетовали, нити вајдили. То што лично не бих да га видим овде, то је моја ствар. А да ће његов долазак нешто променити, нема појма о томе. Ни на горе, ни на боље.
  • Miko

    25.08.2024 15:46
    Koja je veza vatikanskog sataniste i litijuma? Uopšte, koje dobro ima od crkve,pogotovo te katoličke?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija