Reakcije na zadržavanje Severine na granici: Podrška, uz poruku - "Nas je više"

Brojne reakcije stigle su na vest da je hrvatska pevačica Severina Vučković zadržana na srpskom graničnom prelazu.
Severina je navela da su je ispitivali o Srebrenici, Oluji, kopanju litijuma u Srbiji. 
 
Povodom ovog slučaja ona se oglasila saopštenjem u kom je navela da neće više dolaziti u Srbiju dok god "ovaj ne sjaši s vlasti", misleći na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 
 
Potom se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, rekavši da pevačica nije privedena, ni uhapšena, niti joj je odbijen ulazak u Srbiju. Po njegovim rečima, ona je zadržana zbog kontrole.
Usledile su i brojne reakcije javnih ličnosti i organizacija u Srbiji.
 
Srpska muzičarka Bojana Vunturišević kratko je na svom Instagram profilu napisala: "Seve, drugarice naša, borkinjo, volimo te i nas je više".
Grlić Radman: Takve situacije bi trebalo da prestanu
 
Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da mu se pevačica nije obratila povodom dešavanja na granici.
 
"Takve situacije nepotrebnog zadržavanja hrvatskih građana bi trebalo da prestanu. Ja sam na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem upozorio na pitanje slobode kretanje i slobode govora", rekao je hrvatski ministar.
 
Jerkov: Maltretiranje Severine na granici novi dokaz da Srbija preuzima ulogu iz 1990-ih 
 
Maltretiranje hrvatske pevačice Severine Vučković i njeno četvoročasovno zadržavanje na granici samo je poslednji u nizu dokaza da Srbija na sebe preuzima "sramnu ulogu" koju je u regionu imala 1990-ih, ocenila je članica Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije Aleksandra Jerkov.
 
"Režim Aleksandra Vučića je povukao jasnu liniju da se neće tolerisati ništa osim nivoa ratne politike 1990-ih i 'kulture' Baje Malog Knindže", navela je u pisanoj izjavi Jerkov, nekadašnja narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine i Demokratske stranke.
 
Jerkov je ocenila i da će Srbija, "sve dok je autokratski režim na vlasti, ostati usamljena gubernija i izolovano ostrvo na Balkanu sa visoko podignutim zidovima prema svemu zapadnom i evropskom".
 
Ona je ukazala da je Severina Vučković "žena koja se hrabro bori protiv šovinizma, zalaže za suočavanje sa prošlošću i svojom umetnošču i aktivizmom gradi veze među zemljama regiona".
 
Lazović (ZLF): Severina žrtva Vučićeve kampanje izazivanja sukoba 
 
Kopredsednik Zeleno levog fronta (ZLF) Radomir Lazović je ocenio da je hrvatska pevačica Severina Vučković "najnovija žrtva" kampanje predsednika Srbije "za skretanje pažnje sa iskopavanja litijuma", i obračunavanje sa svima koji se usude da javno kažu da nešto nije u redu sa autoritativnim režimom u Srbiji.
 
"Svi ovi ljudi, kao i Severina, zaslužuju izvinjenje jer su iskorišćeni za potrebe besmislene naprednjačke propagande koja izazivanjem sukoba, pomaže Vučiću da ostane na vlasti". kazao je on.
 
Kako je naveo, "Vučić na ovaj način širi mržnju i potencira sukobe u regionu, praveći od komšijskih naroda neprijatelje, samo da bi se održao na vlasti".
 
YIHR: Još jedan pokušaj zastrašivanja slobodnomislećih pojedinaca
 
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) istakla je da zadržavanje hrvatske pevačice predstavlja  još jedan pokušaj stigmatizacije regionalne saradnje
i solidarnosti politički instruiranim ponašanjem policije.
 
"Osuđujemo sve češća zadržavanja ljudi na graničnim prelazima čime se zloupotrebljava Zakon o graničnoj kontroli sa ciljem zastrašivanja slobodnomislećih pojedinca iz regiona, ali i iz Srbije. Ovo nije uobičajena niti redovna procedura u demokratskim sistemima posebno ukoliko se ona uglavnom primenjuje prema onima koji glasno govore o nepravdama i kritikuju vlasti. Jedna od zemalja gde ovakva praksa jeste redovna i uobičajena je Rusija", naveli su iz YIHR.
 
Manojlović: Balkanu potrebna metla koja će počistiti korumpirane male diktatore 
 
Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović ocenio je da zadržavanje hrvatske pevačice Severine Vučković na graničnom prelazu Bajakovo, pokazuje da "na Balkanu vladaju korumpirani mali diktatori koji maltretiraju običan narod". 
 
U objavi na društvenoj meži Iks Manojlović je ocenio da je Balkanu neophodna "metla koja će ih počistiti".
 
"Aljbin Kurti hapsi građane zbog natpisa 'Nema predaje', Aleksandar Vučić građane hapsi zbog 'Nećeš kopati', hrvatske vlasti hapse zbog slušanja Baje, a Vučić i Dačić hapse Severinu zbog podrške protestima protiv litijuma. Na Balkanu vladaju neostvareni diktatori koji maltretiraju običan narod i slobodoumne građane, a međusobno sarađuju i piju skupa vina", naveo je Manojlović.
 
Tepić: Koliko treba da si pomahnitao da izbacuješ očnjake na pop-pevačicu
 
Podom zadržavanja Severine Vučković na srpskoj granici, reagovala je i narodna poslanica i potpredsednica SSP Marinika Tepić na društvenoj mreži X. 
 
"Koliko treba da si pomahnitao da izbacuješ očnjake na pop-pevačicu. Izigravaš institucije koje si rasporio. Izjeo kriminalom i korupcijom. Osakatio radi gušenja slobode medija. Dokrajčio krađom izbora. Pretvorio u ovu štroku nemorala i nevaspitanja. Al' na litijumu polomićeš zube", napisala je Tepić na svom profilu na društvenoj mreži X.
Funkcioneri SNS takođe reagovali
 
Reakcijama su se pridružili i članovi vladajuće Srpske napredne stranke, pa je tako Vladimir Đukanović poželeo da Severina nikada više ne dođe u Srbiju.
 
On je na društvenoj mreži "X" dodao da "više nema novaca iz Srbije za Severinu".
 
"Misliš da možeš kako ti se prohte da pljuješ po Srbima i Srbiji, da velikaš ustašku akciju Oluj", da podržavaš dukljanske separatiste...a da to prođe nekažnjeno", napisao je Đukanović.
 
Dodao je da za nju više neće biti para iz Srbije.
 
"Voliš pare iz Srbije? Nema to više, Putuj", napisao je on.
 
Potpredsednica Vlade Vojvodine Sandra Božić reagovala je na saopštenje Marinike Tepić na "X".
 
"Za obe je Srebrenica genocid, Oluja opravdana intervencija, tzv. Kosovo nezavisna država, a Srbija otirač za ustašku propagandu. Obe hrani Srbija. Znam da mislite da je jedina razlika u jahti, ali po mom mišljenju, u tom slučaju Severina je ipak poštenija pa je svoju, kako kaže Marinika, 'štroku nemorala i nevaspitanja' pokazala svetu", napisala je Božić.
  • OБСЕРВЕР

    27.08.2024 10:10
    Нема вам друге
    Драги критичари, губитници, нема вам друге, него да се стрпите до следећих избора.
  • Misle da su zdravi

    27.08.2024 03:10
    ima vas puno
    sa metastazom zla na mozgu.
    O viiiiiiiiiii, što se oglasite samo kad onostrane zadrže tj na jedan prema milion. O slepci jednosmerni što ne vidite slonove a vidite muve,
    Sram vas bilo.
    Valjda ne valja kad bilo koga bilo gde zadrže.
  • Milivoje

    27.08.2024 01:05
    Nećeš kopati
    Nije mi problem što je Severina zadržana. Da je za to bilo pravog razloga. I Srebrenica, i oluja bi bila pravi razlog, ali pravi razlog je što se izjasnila protiv litijuma! E tu stajem u odbranu Severine, jer je ona stala u odbranu Srbije, što mnogi Srbi nemaju hrabrosti? NEĆEŠ KOPATI!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija