Vučić: Srbija ne može u EU pre 2030, nisam sanjar već sam pragmatičan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Pragu da nije optimista, te da ne veruje da će Srbija postati deo Evropske unije do 2028. godine.
"Želim sve najbolje Crnoj Gori, ali ne verujem da će oni biti deo EU do 2028, ne verujem ni da ćemo mi biti. Imamo interese EU koji se s vremena na vreme razlikuju od naših", rekao je Vučić na panelu "Uspon Zapadnog Balkana u EU".
Na panelu u okviru konferencije GLOBSEC u Pragu izneo je procenu da Srbija ne može biti deo EU pre 2030, ali da "niko ne zna šta bi moglo da se desi u međuvremenu".
U EU, naveo je, "postoji iscrpljenost na temu proširenja", a Srbija ima još koraka da ispuni.
 
"Ja sam uvek pragmatičan, nisam veliki sanjar, što znači da sam zainteresovan za ekonomski napredak", rekao je Vučić.
 
Kada je reč o normalizaciji odnosa sa Prištinom, rekao je da Srbija zna da ne može da bude deo EU pre nego što to reši tako da svi budu jednako zadovoljni ili jednako nezadovoljni.
 
"Nadam se da ćemo moći da zadržimo mir i stabilnost u regionu, a sve drugo svodi se na ekonomske aktivnosti. Mi imamo veliku šansu sa svojim politikama o kritičnim sirovinama, to je nešto što može da bude veliki podsticaj", rekao je srpski predsednik.
 
Odgovarajući na pitanje o odnosima Srbije i Rusije i da "igra na dve strane", rekao je da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nije razgovarao dve i po godine "za razliku od nekih drugih evropskih lidera" i da Srbija nije na dve strane već na putu ka EU.
 
"Mnogi su pričali sa njim telefonom, posećivali ga, pričali sa njim širom sveta. Ne mislim na (Viktora) Orbana, mislim na mnoge lidere. Na mnoge evropske lidere, ja nisam pričao sa njim. Ali, kao što vidite, vi iz nekog razloga ste hteli da naglasite da ja radim nešto što ne rade drugi evropski lideri", rekao je Vučić.
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović pomenuo je 2028. godinu kao cilj Crne Gore za članstvo u EU, ali je dodao da je nacionalni interes njegove zemlje da ceo region uđe u Uniju.
 
Kao prednosti istakao je to što je Crna Gora najmanja u regionu, koristi evro, članica je NATO-a i uskladila se sa spoljno-bezbednosnom politikom EU. 
 
"Sada je vreme, postoji momentum, nova nada, prilika i sa strane Brisela i drugih i treba da iskoristimo", dodao je Milatović.
  • Koja

    01.09.2024 04:59
    Samo
    Ti budi predsednik , ide nam odlično a Eu pa videćemo , nisu nešto baš u formi, peivezak amerike nikad dobro nije bilo ...Evroazija je budućnost ...
  • Igor

    31.08.2024 18:19
    Rasprodaja
    Do tada će te sve da prodate ….
  • Dogodine u Botošu

    31.08.2024 17:51
    Iskreno, kad ce Srbija u EU me nimalo ne zanima. Meni je bitno da Vojvodina udje sto pre, tu zivim (nazalost).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija