Avganistan zatvara ambasadu u Londonu

Avganistan zatvara svoju ambasadu u Londonu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije.
Avganistan zatvara ambasadu u Londonu
Foto: Pixabay
U saopštenju se navodi da se "ambasada zatvara pošto su talibani otpustili njeno osoblje".
 
Ali, ambasador Zalmai Rasoul je na društvenoj mreži Iks napisao da će "na zvaničan zahtev zemlje-domaćina Ambasada zatvoriti vrata 27. septembra".
Vlada Velike Britanije koja ne priznaje talibansku vladu, a ni Rasul, nisu rekli šta će se dogoditi sa osobljem Ambasade.
 
Diplomate koje su služile pod bivšom avganistanskom vladom koju su podržavale zemlje Zapada, ostavljene su "u limbu" kada su talibani zauzeli Kabul i vratili se na vlast u avgustu 2021.
Mnoge ambasade Avganistana u Evropi i šire su nastavile da rade, ali ih je Kabul optužio da ne sarađuju s novim vlastima u svojoj zemlji.
 
Avganistan je u neke zemlje poslao diplomate koje su odobrili talibani, uključujući Pakistan i Kinu.
 
Ova odluka došla je pošto je talibanska administracija u julu objavila da više ne priznaje diplomatska predstavništva koje je uspostavila bivša vlast i da su nevažeći dokumenti koje su izdale ambasade u Britaniji i 13 drugih uglavnom evropskih zemalja.
 
Talibanski lideri su pod sankcijama i nijedna država ih zvanično ne priznaje kao legitimnu vlast Avganistana, iako neke zemlje imaju aktivne diplomatske misije u toj zemlji, uključujući Pakistan, Tursku, Katar i Kinu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet