Dačić i socijalisti ne daju Tita: Ne dirajte Kuću cveća

Socijalisti sigurno neće podržati iseljenje Josipa Broza Tita iz Kuće cveća, kaže lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.
Dačić i socijalisti ne daju Tita: Ne dirajte Kuću cveća
Foto: 021.rs
On je za Danas reagovao na izjavu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da je izmeštanje Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važno za srpski narod, kao i izmeštanje posmrtnih ostataka četiri narodna heroja sa Kalemegdanske tvrđave.
 
Lider socijalista Ivica Dačić smatra da se istorija ne može izbrisati.
Na najavu Šapića da će socijalisti podžati tu odluku koju bi uskoro trebalo da donese Ministarstvo kulture, a da će on, kao gradonačelnik pomoći da se "izvrši kvalitetna eshumacija i da se tela premeste" reagovali su i drugi socijalisti.
 
Predrag Marković, potpredsednik Socijalističke partije Srbije, kaže za Danas da nema potrebe da Beograd imitira Prištinu.
 
"Mi nismo kosovski Albanci da iskopavamo grobove. Ni nacisti nisu dirali dva jevrejska groblja u Beogradu. Nema potrebe da imitiramo Prištinu u takvim činovima protivnim našoj tradiciji", kaže Marković.
I Toma Fila, odbornik u Skupštini Beograda, podseća da iseljavanje Josipa Broza Tita iz Kuće cveća nije u nadležnosti ni Šapića, ali ni Skupštine Beograda. Napominje da je on protiv iseljavanja kostiju i dodaje da će SPS sigurno na svojim stranačkim organima doneti konačnu odluku.
 
"Odnosno bićemo protiv. Uostalom od te Šapićeve ideje neće biti ništa", poručuje Fila.
 
Sudeći po prvim reakcijama Aleksandar Šapić za sada nema podšku koalicionog partnera.
Šapić je rekao da će zahvaljujući najavljenoj komisiji pokrenuti zvaničnu inicijativu za izgradnju spomenika Dragoljubu Mihailoviću u parku Terazijska terasa ispod Terazijske česme.
 
Gradonačelnik Beograda i ranije je najavio da će grob Josipa Broza Tita izmesti iz Kuće cveća, a Muzej Jugoslavije pretvori u muzej srpske istorije.
 
Na to je Predrag Marković, istoričar i član SPS, obavestio "doktora Šapića, da ukoliko ne zna postoji drugi muzej srpske istorije, a da je Muzej Jugoslavije najposećenija muzejska ustanova u regionu".
  • Aleksej

    18.09.2024 07:15
    Bradati gibanicar
    Treba je srusiti.
  • Nenad

    18.09.2024 06:41
    Nosi ga u tvoju Žitorađu,i nevraćaj se,kao i gazdu bivšeg ponesi iz bašte u Požarevcu,pa zajedno ih oplakuj
  • Boro iz Pobede

    18.09.2024 06:37
    O cemu mi raspravljamo dok selo gori iza nasih ledja? Sapic pustio buvu a Ivica nastavio a ovce ce da podrzavaju jednog ili drugog!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija