Da li je moguć povratak Srba u institucije na severu Kosova: "Prelomiće politička volja Prištine"

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio povratak na prethodno stanje na Kosovu, postavlja se pitanje da li je u ovom kontekstu moguće vraćanje Srba u institucije.
Da li je moguć povratak Srba u institucije na severu Kosova: "Prelomiće politička volja Prištine"
Foto: Beta
Portparol Evropske komisije Petar Stano kaže za NIN da oni pozdravljaju spremnost koju je izrazio predsednik Vučić da nastavi da učestvuje u dijalogu koji vodi EU i podržavaju učešće kosovskih Srba na izborima na Kosovu i reintegraciju kosovskih Srba u sve kosovske institucije koje su napustili 2022. 
 
"EU je konstantno pozivala Beograd da ohrabri, a Prištinu da omogući reintegraciju kosovskih Srba. Sporazumi o dijalogu određuju korake i procedure da se to desi, posebno u skladu sa kosovskim pravnim okvirom i uz puno poštovanje njega: u ovom kontekstu je veoma važna implementacija Zajednice opština sa srpskom većinom", naveo je Stano u pisanoj izjavi NIN-u.
 
On dodaje da su zapaljiva ili obmanjujuća retorika, kao i jednostrane i nekoordinisane akcije u suprotnosti sa dijalogom. 
"EU ponavlja svoj poziv na deeskalaciju, kao i na punu i hitnu implementaciju svih sporazuma o dijalogu od strane obe strane. Put napred za obe strane je da ponovo potvrde svoje konstruktivno angažovanje u procesu normalizacije. Evropska unija će nastaviti da stoji uz narod Kosova i Srbije u njihovim težnjama da se pridruže Evropskoj uniji", ističe Stano.
 
Ipak, između srpskih zahteva i evropskog aminovanja stoji kosovski premijer Aljbin Kurti, jedan od ključnih generatora beskonačnog stanja haosa na severu Kosova u čijem su centru Srbi koji tamo žive. On sam je sve do danas ćutao o Vučićevim merama, a onda ih je, u uvežbanom tonu, nazvao činom očaja i delom kampanja, a na Vučićeve zahteve odgovorio je svojim tipičnim - priznanjem nezavisnosti Kosova, piše NIN.
 
Vučićeve zahteve odbila je i predsednica Kosova Vljosa Osmani. Ona je rekla Vučić ne želi istinski povratak Srba u kosovske institucije, već da samo pokušava da skrene pažnju zapadnih zemalja.
Prema Igoru Novakoviću, višem saradniku Centra za međunarodne i bezbednosne poslove ISAC fonda, taj proces je izuzetno težak, pogotovo sa aspekta spremnosti Prištine da omogući njegovo ostvarenje. On podseća da je već postojala mogućnost da se organizuju izbori na severu Kosova ranije, ali je srpska zajednica referendum za smenu gradonačelnika bojkotovala, zbog, kako su tada rekli iz Srpske liste, nemogućih uslova koji su bili postavljeni. Tada su naveli i da je broj birača nesrazmerno povećan, za čak 433 odsto, a zahtevalo se da bi referendum bio legalan, 50 odsto plus jedan glas.
 
"Oni su imali mogućnost, na primer da organizuju fer i poštene izbore ranije, pa su onda stavili vrlo, vrlo nerealne zahteve za lokalne peticije kako se ti izbori mogu držati. Tako da mislim da od svega toga nema ništa i da to isto misli i naša strana zna, ali imamo pravo da to tražimo. Ionako u stvari jedine efektivne mere u ovom momentu, ne u političkom smislu nego u drugom, su upravo ove vezane za pomoć Srbima sa Kosova i sa druge strane za uspostavljanje ovih kancelarija koje će biti na administrativnim prelazima", kaže Novaković.
 
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative, s druge strane, smatra da šanse da se Srbi vrate u intitucije ipak postoje. Ključni su, ističe, izbori na Kosovu (9. februar 2025.)  i oni će igrati veliku ulogu u ispunjavanju ovih zahteva.
 
"Veliki deo Vučićevih zahteva slaže sa stavovima međunarodne zajednice, osim povlačenja specijalnih jedinica i oslobađenja, kako Srbija kaže, političkih zatvorenika. Ali, ovi zahtevi nisu tako lako ostvarivi kada je reč o Kurtiju. Sada je već evidentno da oni zapravo samo žele da na svaki mogući način izguraju Srbe iz političkog života. Imaju par tih profila osoba za koju oni žele da predstavljaju Srbe, dakle Kurti želi da on bude taj koji bira Srbe koji predstavljaju Srbe i to je jedino što ih interesuje. Ukoliko osvoje još jedan mandat sa 50 odsto, dakle možemo da računamo nastavak svih ovih politika i nastavak kriza na Kosovu do neke konačne eskalacije. Ukoliko ne osvoje i imaju koalicionu vladu i sama ta vlada će biti nestabilnija i neće moći baš da pravi takve odluke", kaže Andrić Rakić.
 
Čak i ako se postigne neka vrsta političkog dogovora o povratku Srba u institucije, ostaje upitno na koji način bi to bilo sprovedeno sa pravnog aspekta. Andrić Rakić, međutim, ukazuje da je takav scenario viđen 2013. godine, potpisivanjem Briselskog sporazuma. Tada su, kako navodi, odrađena različite pravna prilagođavanja, jer integracija sa sobom podrazumeva i pravnu fleksibilnost. U tom smislu, ističe sve te odluke su prevashodno političke. Takva bi morala biti i ova. 
Novaković, sa druge strane, napominje da ne postoji garant da se Srbi vrate u sve institucije. Povratak je kako smatra realniji kada su u pitanju sudije i tužioci, zato što su se u "tom slučaju Srbi povukli iz kosovskih institucija, koje i dalje postoje".
 
Međutim, ističe da će u ispunjavanju ovih zahteva Srbije "prelomiti" politička volja Prištine.
 
"Mislim da je dovoljna politička volja, ali smo videli i pre da je kosovska strana trenutno zadovoljna sa ovom situacijom. Oni u ovome vide prostor za kampanju pre sledećih izbora i svega onoga što može doneti sa sobom. Ovo se može iskoristiti da prikupi određenu popularnost i to se može videti po klipovima predizbornim koje pušta Samoopredeljenje. Takođe smo videli i da je sa kosovske strane ovo okarakterisano kao jedan novi čin agresije Srbije", zaključuje Novaković.
  • Vladan

    18.09.2024 18:19
    @Татарататира

    Šta je tu čudno? Pa većina takvih kao ti ovde u Vojvodini botuje za okupatora na ćirilici.
  • Татарататира

    18.09.2024 11:03
    Пеђа @ Ботујеш за окупатора на ћирилици???'Баш промућурно!
  • Pati

    18.09.2024 10:53
    Miki
    @Miki

    Auu ala si ti napaćen. Pa gde crkva tvoja da priča sa ljudima sa Kosova? Nema ih bradonja? Cccc

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija