Dunav raste na ulasku u Srbiju, vikendice najugroženije, vrh talasa stiže u sredu

Vodostaj Dunava ubrzano raste na delu toka kroz Srbiju. Najugroženija su vikend naselja kod Bezdana i Apatina.
Dunav raste na ulasku u Srbiju, vikendice najugroženije, vrh talasa stiže u sredu
Foto: 021.rs
Za poplavni talas se sprema i Novi Sad, ali se ne očekuje da će Dunav dostići granicu vanredne odbrane od poplava.
Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković rekao je za RTS da se očekuje da vrh talasa kod Bezdana bude 25. septembra, kod Novog Sada dva dana kasnije, a kod Zemuna, Beograda i Pančeva oko 28. septembra.
 
"Ovaj talas je jako sličan onome na Dunavu koji je bio 2013. godine u junu mesecu. Kod Budimpešte mi vidimo da je danas vrh talasa, to se potpuno poklapa sa podacima koje mi imamo i on je negde za 60 santimetara niži od onoga što je bilo u junu. Mi očekujemo kod Bezdana da bi on bio za 75 santimetara pri vrhu talasa niži nego što je to bilo u junu 2013. godine", rekao je Vladiković.
Dodao je da će talas trajati nešto duže, kako zbog same prirode talasa, tako i zbog topljenja snega na Alpima.
 
"Nećemo imati strelovit pad nakon vrha talasa, nego će to potrajati narednih sedam do deset dana. Neće prevazići granicu vanredne odbrane od poplava, što je pozitivno i što je odlična okolnost", istakao je Vladiković.
 
Naveo je da postoje kritična mesta u inundacionom području, ali da nadležni preduzimaju mere za sprečavanje većih posledica.
 
Vladiković je istakao da, zbog rada hidroelektrane na Đerdapu i ispuštanja vode, vodostaj nizvodno od Slankamena neće dostići ni granicu redovne odbrane od poplava.
 
Napomenuo je da je reč o izuzetno retkom događaju i da je u ovom periodu uobičajen nizak vodostaj, a da je ciklon krenuo iznad Đenove i da je zbog visoke temperature mora nastala velika količina vlage, zbog čega je uz hladan vazduh sa severa nastao ciklon.
 
U Novom Sadu se ne očekuje prelazak granice vanredne odbrane od poplava
 
Vodostaj Dunava kod Novog Sada jutros iznosi 397 centimetara, a od početka godine je prevazilazio i 560 centimetara, javlja reporter RTS-a.
 
Redovna odbrana od poplava je na snazi od Bezdana do Kovilja.
 
Najugroženiji su vikend naselje na Kamenjaru i plaže Štrand i Oficirac, a vlasnici objekata su podigli stvari na spratove kuća.
 
Sve mere su uvedene preventive radi, kako bi sve moglo da se pripremi, ali se ne očekuje da će poplavni talas prevazići granicu vanredne odbrane od poplava.
 
Budimpešta očekuje vrh poplavnog talasa
 
U Budimpešti se vrh poplavnog talasa očekuje danas, javlja reporter RTS-a.
 
Kod zgrade mađarskog parlamenta, voda se popela za još jedan stepenik, odnosno za oko 40 centimetara u odnosu na prethodna 24 časa.
 
Poplava će biti prvi test za gvozdene brane koje su sagrađene kako bi se zaštitila zgrada mađarskog parlamenta. Brane koje su visoke pet, a široke osam metara, testirali su vatrogasci, a sada je red došao na Dunav.
 
Gradske vlasti Budimpešte navode da nema razloga za brigu i da će, ako ne bude iznenađenja, biti zaštićeni i građani i infrastruktura.
 
Voda se izlila na ostrvu Margit i najnižim delovima grada. Neke linije gradskog prevoza su privremeno ukinute, a metro radi bez problema.
 
Dunav se izlio i u desetinama sela duž Dunava, zbog čega je Mađarska pošta najavila prevremenu isplatu penzija svim penzionerima.
 
Vodostaj raste kod Bezdana i Apatina, najkritičnije u vikend naseljima
 
Dunav je kod Bezdana u porastu, a najkritičnije je u vikend naselju Baračka, a kritično je i u vikend naselju Vagoni kod Apatina, javlja reporter RTS-a.
 
Žitelji tih naselja navode da se očekuje da poplave budu slične onima iz 2013. godine, a da je moguće da će voda stići i do gornjih spratova kuća.
 
Vodostaj je u porastu do srede, nakon čega se očekuje opadanje vode.
 
U Italiji je najteža situacija zbog posledice udara ciklona Boris na severu zemlje. U pokrajini Emilija Romanja evakuisano je više od hiljadu ljudi, a traje potraga za nestalima.
Uspostavljena su privremena skloništa u školama za sve koji ne mogu da se vrate kućama. Ta pokrajina je i u maju prošle godine bila pogođena velikim poplavama.
 
U Poljskoj je uzbuna proširena na 49 hidroloških stanica u basenu reke Odre i na jednu u basenu Vistule, dok su upozorenja trećeg stepena zbog rizika od poplava izdata za još četiri regiona i važiće naredna tri dana. Meteorolozi apeluju na Poljake da budu pripravni jer će opasna situacija biti i narednih dana.
 
Vrh poplavnog talasa na Dunavu stiže u Budimpeštu, a na ulasku u Srbiju se očekuje 25. septembra.
  • Igor

    21.09.2024 12:12
    .
    Tomine vikendice da li su bezbedne, zna li se šta ?
  • Dusan

    21.09.2024 12:01
    Naš Dunav
    Najveća glupost je što je dozvoljena gradnjavikendica na 99 godina u regiji Novog Sada i Futoga. Kaže da prilaz Dunavu mora ostati slobodan. Svi su uzurpirali prilaz Dubavu, Tu je bilo i razne divljači i to je bio lovački rezervat. Sada potamaniše sve. Sve će to Dunav poplaviti.
  • Max

    21.09.2024 11:11
    Nemate brige susjedi. Sve ce to pokusati da predje na hrvatsku stranu. Zato smo i postavili barijere,ojacali nasipe,u rezervi drzimo 1,5 miliona vreca sa pijeskom i 300 vojnika. Lako je vama kad je obala na vasoj strani Dunava skoro ko Mt. Everest i ne moze nista da vam se dogodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija