Rio Sava: Projekat "Jadar" ima potencijal da postavi standarde za bezbedno iskopavanje litijuma

Projekat "Jadar" predstavlja priliku za razvoj savremenog i odgovornog rudarskog projekta svetske klase, saopštila je danas kompanija Rio Sava, ćerka firma Rio Tinta.
Rio Sava: Projekat "Jadar" ima potencijal da postavi standarde za bezbedno iskopavanje litijuma
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Saopštenje je objavljeno povodom posete delegacije predstavnika evropskih poslovnih i strukovnih udruženja Loznici i dolini Jadra.
 
U poseti su bili, kako je navedeno, predstavnici 11 organizacija i institucija, uključujući predstavnike Euromines (Evropsko udruženje za rudarstvo, metale i minerale), Eurometaux (Evropsko udruženje za proizvođače obojenih metala i reciklera), Međunarodno udruženje za litijum (ILiA – svetsko strukovno udruženje litijumskog lanca vrednosti), kao i Federacija nemačkih industrija (BDI).
U saopštenju se dodaje da "projekat 'Jadar' ima potencijal da postavi nove standarde za bezbedno iskopavanje i preradu litijuma i bora, istovremeno vodeći računa o upravljanju i ublažavanju potencijalnih uticaja na životnu sredinu".
 
"Zelena i digitalna tranzicija su pokrenule globalnu potražnju za litijumom, a odgovor evropskih zemalja na to je pokretanje analize spostvenih resursa i razmatranje mogućnosti da se snabdevanje budućih potreba za kritičnim sirovinama u većoj meri zadovoljava sa teritorije Evrope, a projekat 'Jadar' predstavlja priliku za razvoj savremenog i odgovornog rudarskog projekta svetske klase", navedeno je u saopštenju.
 
Izvršni direktor Projekta "Jadar", Rio Tinto, Čad Bluit (Chad Blewitt), rekao je da je "kao jedno od najvećih i najkvalitetnijih ležišta u Evropi, projekat 'Jadar' trenutno u centru pažnje. 
"Ova poseta je bila odlična prilika za predstavljanje naših aktivnosti u prethodnih 20 godina, saradnje sa lokalnom zajednicom i Vladom Srbije, ali i prilika da razgovaramo o zajedničkim izazovima sa kojima se suočavaju evropske zemlje koje nameravaju da realizuju svoje projekte eksploatacije litijuma i razviju sopstvene resurse", rekao je Bluit.
 
Dodao je da "projekat 'Jadar' predstavlja neverovatnu priliku za Srbiju da postane predvodnik zelene tranzicije".
 
Zamenik generalnog direktora udruženja Euromines Florian Anderhuber, naveo je da Evropa namerava da podstakne razvoj industrije koja je od ključnog značaja za rast i konkurentnost.
 
"Zakon o kritičnim sirovinama motivisao je sve zemlje da procene sopstvene  resurse kao i mogućnost rudarenja", rekao je on.
 
Generalni sekretar, ILiA, Roland Chavasse rekao je da je delegacija u poseti kako bi bolje razumela puni potencijal projekta "Jadar".
 
"Što je veća količina litijuma koju Evropa želi da eksploatiše na domaćem tlu, to je kraći lanas snabdevanja", rekao je on.
Direktor za održivost u Eurometaux, Kamilla Slupek navela je da je najvažniji prioritet odgovorno rudarstvo i prerada u Evropi.
 
"Ispunjavanje najviših standarda u zaštiti životne sredine i društvene odgovornosti u svakoj fazi projekta je ključ za snabdevanje tržišta tim održivim materijalom. Zemlje širom Evrope žele da uče iz iskustva Srbije i primene to znanje u potrazi za načinima da eksploatišu sopstvene resurse", rekla je Alupek.
 
Tokom dvodnevne posete, grupa posetilaca je učestvovala u prezentacijama potencijalne ekonomske i društvene koristi projekta "Jadar", kao i učestvovala u odgovaranjima na pitanja koja se tiču zaštite životne sredine i otpada.
  • Marko

    23.09.2024 16:13
    Nema od kopanja nista
    Nismo se obogatili borskog zlata , pa nećemo ni od litijuma! Oduzeti strancima sva prava jer su ih protivzakonito stekli i pohapsiti sve koji su u tome učestvovali.
  • B

    23.09.2024 15:31
    B
    Postavite te standarde u EU ovde nema sanse! Nemamo dovoljno vode hrane…oni I ovo malo oce da zatrujete i uniste nece da moze!
  • GorD

    23.09.2024 15:30
    Marš iz Srbije!!! Vežbajte u Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija