Dijalog Beograda i Prištine: Šta koči napredak?

Dijalog Beograda i Prištine u zastoju je zbog različitih vizija šta se očekuje od njega u Prištini, Beogradu i u međunarodnoj zajednici.
Dijalog Beograda i Prištine: Šta koči napredak?
Foto: Pixabay (ilustracija)
Dijalog je u zastoju i zbog nepoverenja između strana i bezidejnosti EU, ocenjeno je danas na panelu "Kako pokrenuti Briselski dijalog – Mogućnosti i prepreke" koju su organizovali Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 i nevladina organizacija Aktiv.
 
Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić rekao je da je prošle godine u Dijalogu došlo do prekretnice, odnosno do postizanja sporazuma o putu ka normalizaciji i da se očekivalo da je to sporazum koji će doneti stabilizaciju prilika do ulaska regiona u EU.
 
"Ideja je bila da se reše osnovna pitanja, da se otkoče nesuglasice između Beograda i Prištine.... Nažalost, to se nije desilo iz različitih razloga, pre svega različitih vizija i različitih strateških pozicioniranja", rekao je Mijaćić na panelu "Zastoj u Briselskom dijalogu - šta koči napredak u pregovorima Kosovo - Srbija".
Mijačić je ocenio da je dijalog došao do toga da se ni glavni pregovarači više ne sreću. "EU je izgubila kapacitet da organizuje trilateralni sastanak da se dogovore o primeni onoga što su dogovorili", kazao je Mijačić.
 
Prema mišljenju Mijačića, neće biti pregovora o novim rešenjima, sporazum o putu ka normalizaciji će važiti u dužem vremenskom periodu, a dijalog će se u narednom periodu voditi o implementaciji tog sporazuma koji će važiti narednih 10 godina.
 
Iljir Deda sa Instituta društvenih nauka u Beču je podsetio da je dijalog počeo 2003. kao "tehnički dijalog na četiri teme koje je vodio Unmik" i upitao kako je moguće da se posle više od 20 godina dođe "u situaciju koja je gora nego što je ikada bila i koja ima jako negativan efekat na život ljudi".
Deda je kazao da između Srbije i Kosova bilateralno ne postoji poverenje, ali da ni EU ne veruje stranama, kao što ni strane ne veruju EU.
 
"Imamo eksploziju nepoverenja i odluke koje se donose jednostrano... Administracije nemaju vremena da ramišljaju o vraćanju poverenja... koje je neophodno da bi se ispunilo ono što je dogovoreno",  kazao je Deda.
 
Govoreći o situaciji na severu Kosova, Deda je izrazio uverenje da je potreban poseban aranžman za njegov razvoj  što se može samo u dogovoru dve vlade.
 
"Tamo je veliko siromaštvo i to treba da se reši razvojnim zajedničkim programom...To se može uraditi uz formiranje ZSO, ali da li život ljudi treba da stane dok ne počne formiranje ZSO", naveo je Deda.
 
Deda je ocenio da u EU vlada bezidejnost i da su potrebne ideje kako da se spuste tenzije, da se vrati poverenje, krene u primenu svega što je dogovoreno.
 
On je ocenio da je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak doprineo nepoverenju jer je davao različite izjave i poruke na sastancima u Prištini i Beogradu.
 
Mijačić je rekao da su se na operativnom nivou promenile okolnosti na severu Kosova od dolaska na vlast Aljbina Kurtija i da ima mnogo "jednostranih akata, incidenata i trgovine emocijama".
 
On je rekao da je ukidanje institucija Srbije na Kosovu prvi uslov u Poglavlju 35 koje je Srbija prihvatila 2013. godine.
"Ali, imali smo situaciju da prilikom zatvaranja privremenog organa zatvore i školu koju nemaju pravo da zatvore po Briselskom sporazumu", kazao je.
 
Mijačić je rekao da je u ovom trenutku najvažnije sačuvati mir i izrazio uverenje da dijaloga neće biti do posle izbora na Kosovu, sigurno do posle američkih izbora.
 
Kako navodi, za unapređenje dijaloga je potrebno povratiti poverenje i pojasniti da je dijalog pozitivan za sve.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija