Šapić protiv novinara koji su otkrili njegovu imovinu na sudu: Eto, nepismen sam

Suđenje u postupku po privatnoj tužbi gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića protiv glavnog urednika i istraživačkih novinara BIRN Srbije počelo je saslušanjem tužioca i tuženih.
Šapić protiv novinara koji su otkrili njegovu imovinu na sudu: Eto, nepismen sam
Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIC
Prvi je svoj iskaz pred sudom iznosio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, prenosi N1.
 
On je govorio o razlozima duševnih boli koje je, kako navodi, pretrpeo zbog otkrića BIRN-a da svoju vilu u Trstu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, a te duševne boli ceni šest miliona dinara, koliko traži od BIRN-a da mu nadoknadi za nematerijalnu štetu.
 
Kazao je Šapić da je sve što je BIRN objavio "notorna laž", da je nepokretnost u Trstu prijavio nekoliko meseci nakon što ju je kupio i Agenciji za sprečavanje korupcije dostavio kupoprodajni ugovor, a da novinare tuži zato što je predstavljen kao "lopov i neko ko krši zakon".
Naveo je i da ih ne bi tužio da njihova saznanja nisu i mnogi drugi mediji prenosili.
 
"Taj tekst je objavljen pre godinu i po dana, ne mogu da se setim tačnog datuma i to su posle prenosili svi živi mediji i stvorili aferu, ali i dobar deo opozicije i nazivali me lopovom i onim koji ne poštuje zakon. Razlog zbog kog sam ja podneo tužbu je taj što ja nisam mogao da ne reagujem na takve stvari. Iako bi možda bilo dobro, ja neću da pravim dramu. Nisam se zatvarao u podrum, plakao, bio tužan i pomišljao na samoubistvo kako bi dočarao duševnu bol. Vi je sudija procenite sami", rekao je gradonačelnik Šapić u sudnici, preneo je N1.
 
Iako vidno iznerviran i povišenog tona, Šapić je dodao da se trudi da se ponaša "dostojanstveno i muški u svakoj situaciji, pa tako i u ovoj" i da se tekst pojavio samo na sajtu BIRN-a ne bi ih tužio niti "gubio ni svoje ni njihovo vreme", ovako oseća "bes i nelagodu".
Na pitanje sudije da li su ga novinari BIRN-a kontaktirali pre objavljivanja teksta, Šapić je odgovorio da misli da ga je kontatkirao novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević.
 
"Čak mislim da sam sa njim poprilično razgovarao da li na tu temu ili nešto što je bilo ranije i pokušavao sam da mu objasnim sve, ali video sam da ga nije interesovalo to što imam da kažem. Posle mu se više nisam javljao na telefon, šta ima da se javljam patološkom lažovu", odgovorio je Šapić.
 
Dalje odgovarajući na pitanja Đorđa Simića, punomoćnika tuženih novinara, da li poseduje u Trstu vilu, ali i  pomoćnu prostoriju, kao i deo prilaznog puta vili i manju površinu šume u suvlasništvu koja okružuje kompleks kuća u komšiluku i zbog čega nije prijavio sve objekte kako su uknjiženi, Šapić je odgovorio:
 
"Vlasnik sam objekata onako kako piše u vlasničkom listu, koji sam predao Agenciji nekoliko meseci nakon kupovine. A da li je to pojedinačno navedeno u obrascu koji se popunjava za Agenciju, ne znam jer ga nisam popunjavao ja, već moja sekretarica. Nisam se bavio detaljima ni obrascem, ali sam uvek davao tačnu adresu", kazao je Šapić.
 
Poenta koju je Šapić isticao je da je samo nepravilno popunio obrazac, ne i da je skrivao imovinu.
 
"Eto ja sam nepismen, nepravilno sam popunio obrazac, a koliko znam to nije krivično delo, nisam ništa skrivao", rekao je on, preneo je N1.
 
Na konstataciju punomoćnika da je on ipak doktor nauka, Šapić je ironično dodao "jesam doktor nauka, ali izgleda da smo u mojoj doktorskoj disertaciji propustili popunjavanje obrazaca".
Nakon Šapića saslušani su i tuženi novinari Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević.
 
Oni su taksativno govorili na koji način su došli do informacija i kako su ih proveravali, ali i koliko puta i sa kojim pitanjima se obratili nadležnoj Agenciji za sprečavanje korupcije, ali i samom gradonačelniku.
 
Opširnije na N1.
  • Nikola

    23.09.2024 18:46
    *
    Ti možda jesi nepismen ali mi nismo budale. Znamo mi ko si ti i šta si. Da je ovo normalna država davno bi ti odgovarao za svoja dela.
  • Mirko

    23.09.2024 18:05
    Umesto da ispravi prijavni list,
    osetio je bol u preponama.
    I eto drame jednog Dr.-a
  • Nikola

    23.09.2024 17:44
    Dobro Gangula, to sto si neoismen smo mi odavno znali. I? Sta jos?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija