Na koliko najviše može da bude osuđen vozač oklopnog vozila Vojske Srbije ako bude proglašen krivim?

Vozaču oklopnog vozila Vojske Srbije, čije vozilo je u subotu prilikom sudara sa putničkim vozilom usmrtilo petoro osoba, Viši sud u Kraljevu je odredio pritvor do 30 dana.
Na koliko najviše može da bude osuđen vozač oklopnog vozila Vojske Srbije ako bude proglašen krivim?
Foto: 021.rs (Ilustracija)
On se sumnjiči za teško delo protiv javnog saobraćaja, prenosi Danas.
 
Prema Krivičnom zakoniku, u Srbiji se vozači koji usmrte nekoga u saobraćaju ne optužuju za ubistvo, već za to postoji posebno krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja koje definiše član 297 Krivičnog zakonika.
 
Iako se u samom krivičnom delu ne spominje ubistvo, ono predviđa smrt osobe kao posledicu ovog dela.
Takođe, ovo krivično delo ne prepoznaje broj smrtno stradalih, tako da je za njegovo postojanje nebitno koliko njih je stradalo. I za jedno i za više stradalih osumnjičenom će se na teret staviti ovo delo.
 
Vozač koji je osumnjičen da je kriv za ovu saobraćajnu nesreću, u kojoj je stradalo petoro ljudi, od kojih troje dece, neće moći da bude osuđen na više od 12 godina, jer je za teško delo protiv javne bezbednosti saobraćaja koje za posledicu ima smrt jednog ili više lica propisana kazna od dve do 12 godina zatvora.
 
Raspon od deset godina između minimalne i maksimalne kazne zatvora je deset godina, jer se prilikom suđenja u obzir uzimaju razne otežavajuće ili olakšavajuće okolnosti.
Međutim, u sudskoj praksi je veoma retko da se za ovo delo dosuđuju maksimalne kazne zatvora, naročito ukoliko postoji bar neka olakšavajuća okolnost, koja može biti i to da okrivljeni nikada nije bio osuđivan, piše Danas.
 
Zašto se za usmrćeno lice u saobraćaju ne odgovara za ubistvo ili teško ubistvo?
 
Osnovna stvar zbog koje to nije moguće je umišljaj.
 
Za krivična dela ubistvo i teško ubistvo neophodan je umišljaj, dok za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja u kojem je neko lice stradalo umišljaj nije potreban, odnosno za ubistvo je potrebna namera da se neko liši života, dok je u saobraćaju dovoljno da je onaj koji je kriv za smrt prekršio neko saobraćajno pravilo i da je to dovelo do pogibije.
Zbog toga je i visina zaprećene kazne za ubistvo veća, pa je za ovo delo propisana kazna zatvora od pet do 15 godina, dok je za teško ubistvo propisana kazna od najmanje 10 godina pa do doživotne kazne zatvora.
  • MN

    23.09.2024 22:37
    Prestanite sa glupim objasnjenjima i izgovorima. Za ubistvo nije potreban umisljaj zato postoji krivicno delo ubistvo iz nehata. Zakon treba menjati, povecati kazne nikoga nije briga sto deca i odrasli gube zivote. Velika tuga i tragedija.
  • Кајка

    23.09.2024 22:33
    Имамо нови закон , прво одузеће му возило ,друго забрана управљања ,треће казнени поени ,обично боље прођу ови под дејством алкохола
  • Citalac

    23.09.2024 22:20
    Vec vidim da nijedan pisljivi staresina i vasljivi oficir nece nikad za nista biti kaznjen i stanove ce dobiti. Bezite odavde. Nije daj vozac sam usao u to prakticno oruzije niti je sam odlucio da ide po putu. Neko je odlycio da je on odlucan i put bezbedan. Taj neko ima ime i prezime i dobru platu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija