"Gospodaru, poduči me": Koju poruku šalje Lončareva izjava da čeka Vučića da reši liste čekanja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar čeka predsednika Aleksandra Vučića da se vrati iz Njujorka kako bi rešili liste čekanja u zdravstvu.
"Gospodaru, poduči me": Koju poruku šalje Lončareva izjava da čeka Vučića da reši liste čekanja
Foto: Screenshot (YouTube/RTS Sajt Zvanicni kanal)
Ovakva ministrova izjava, smatraju sagovornici Danasa, ponižavajuća je, ali ne i neočekivana.
 
Ministar Lončar je rekao da mu je potrebna predsednikova pomoć da bi se dogovorili o načinu eliminisanja listi čekanja u zdravstvenim ustanovama.
"Neophodna mi je Vučićeva pomoć. Zajedničkim snagama napravićemo plan. Rezultat će biti da nemamo liste čekanja, ili da one budu minimalne. Voleo bih da nas građani Srbije podrže u tome", kazao je ministar Lončar za RTS. 
 
On je naveo je i da je potrebno odvojiti dodatni novac kako bi problem sa listama čekanja bio rešen, a kad se rade operacije kuka i kolena, treba nabaviti materijal koji nije jeftin. U međuvremenu je rekao i da ga čeka jer eliminisanje lista zahteva novac.
 
"Čekam Vučića da se vrati da se dogovorimo. Mene nije sramota da kažem da čekam predsednika. On ima autoritet. Potrebna mi je njegova podrška. Potreban je dodatni novac. To ne može iz postojećeg fonda novca, ali neki to ne razumeju", kazao je Lončar. 
Narodna poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević, komentarišući ovu Lončarevu izjavu, navela je da ne zna šta je više poražavajuće.
 
"Ne znam da li je poraznije ukoliko Lončar nije sposoban da sam iznese predlog o rešavanju liste čekanja nego to treba da radi za zdravstvo nestručni Vučić ili ako pokušava da podeli odgovornost sa predsednikom za urušavanje zdravstvenog sistema", ocenjuje Đorđević.
 
Epidemiolog Zoran Radovanović smatra da izjava ministra zdravlja nije poražavajuća samo za njega i funkciju koju obavlja, već i za ovaj, kako kaže, nesrećni narod.
 
"Ta tužna istina ('Gospodaru, poduči me!') groteskno zvuči van svog prirodnog istorijskog konteksta koji odlikuje plemenske zajednice, srednjevekovne despotije i tiranije minulih epoha. Ona istovremeno belodano pokazuje da se vlasnik naših života i sudbina nad Ustavom i Miroslavljevim jevanđeljem nije zakleo, već ih je popljuvao", navodi Radovanović za Danas.
 
Prema rečima pulmološkinje Slavice Plavšić, haotično stanje u zdravstvenom sistemu Srbije može se rešiti samo dobrom i temeljnom reformom, dodajući da su problemi sa listama čekanja višedecenijski, nastali iz mnogo razloga.
 
"Zbog loše organizacije, nedostatka zdravstvenih radnika svih profila i loših i zastarelih aparata koji se često kvare ili sa kojima nema ko da radi. Taj problem nikako nije u nadleẓ̌nosti predsednika republike Aleksandra Vučića, mada je opšte poznato da se on pita za apsolutno sve. Problem je u nadležnosti ministra zdravlja Zlatibora Lončara i rukovodilaca zdravstvenih ustanova koji su svi do jednog, u višegodišnjem v.d. statusu", navodi ona za Danas.
Plavšić napominje da su zdravstvo i školstvo najznačajnije oblasti društva i teme koje zanimaju svakog i da je zato zadnjih nedelja prebačen fokus upravo na zdravstvo, da se javnost bavi time i malo "zaboravi" ili bar pomeri pažnju sa gorućih tema: statusa Kosova i Metohije, kopanja jadarita i rasprodaje zemlje.
 
"Dakle, liste čekanja su, kako kažu, znatno smanjene. Urađeno je mnogo vikend pregleda o čijem kvalitetu teško da ćemo saznati istinu. Nadam se da su radili samo oni koji su pristali na to dobrovoljno i da će im taj rad biti plaćen kao prekovremeni. I da neće biti mnogo lažno pozitivnih ili lažno negativnih nalaza sa tih brzinskih pregleda. Mnogima je poznat alternativni rok bend sa neobičnim imenom 'Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar'. Skandalozno je i dramatično da ministar jedne od najznačajnijih oblasti države – zdravstva nije u stanju da preduzme bilo kakve korake ka unapređenju sistema, a već je u trećem mandatu, već čeka 'Silu' koja se po običaju pojavljuje i rešava stvar. Nadajmo se samo da 'Sila' neće i sama da počne da vrši preglede ili ne daj bože, da uđe i u operacionu salu", zaključuje dr Slavica Plavšić.
 
Nakon što su u subotu, u bolnicama širom Srbije, obavljeni pregledi za 2.806 pacijenata sa liste čekanja, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da u Srbiji više nema liste čekanja za pregled skenerom.
  • Kuzman

    24.09.2024 16:29
    Glupan i tupan će rešiti liste čekanja
  • Pićuka

    24.09.2024 16:29
    Poručuje da nemamo podelu vlasti i demokratiju, već diktaturu. Šta vam on izdiktira to radite jer vam je poručio da ste vi svi u SNS-u niko i ništa, a i izvan SNS-a. U svesci ispišite stotinu puta : Ja sam bez njega niko i ništa. Bio sam niko i ništa i biću opet.
  • Nikola

    24.09.2024 16:28
    Pa Dr. Smrt to moze lako da resi sa PreCednikom. Koliko gledalaca ce primati Nacionalni Stadion? Svakom po pesplatna karta, dva kuvana jajeta od 11 dinara, sendvic sa parizerom i majonezom, i niko nece cekati. Svi mogu da udju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija