Srbija u riziku od novih poplava zbog manjka investicija?

Evropa se nedavno suočila sa razornim poplavama, a stručnjaci su tada ocenjivali da Srbija nije spremna za ovakav talas, ali da će nas "srećom" padavine, barem za sada, zaobići.
Srbija u riziku od novih poplava zbog manjka investicija?
Foto: 021.rs
Shodno sprovedenim istraživanjima, sistem za zaštitu od poplava u Srbiji se ne održava prema standardima i propisima, uglavnom zbog manjka novca.
 
"Klimatske promene postavljaju nove zahteve pred našu infrastrukturu za zaštitu od poplava, koja je pravljena po standardima od pre 30, 40, pa čak i 50 godina – a za koju se procenjuje da je neizdrživa, uzimajući u obzir izvesne pojačane padavine u budućnosti", kaže za Novu ekonomiju profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vladimir Đurđević.
Na pitanje da li zbog toga možemo očekivati probleme u bliskoj budućnosti, Đurđević odgovara odrično, ali isto tako napominje da je u celoj Evropi, pa tako i u našem regionu, povećan rizik od ovakvih nemilih događaja, te da ova "klimatska lutrija može nekada i pasti i na nas".
 
U Srbiji je usvojen Program prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove za period od 2023. do 2030. godine, koji predviđa i unapređenje infrastrukture za odbranu od poplava, ali on ističe kako ne postoji jasan plan kojim će se tempom raditi na unapređenju infrastrukture za odbranu od poplava, koja će biti dinamika, kao i šta su prioriteti.
Prema studiji Instituta "Jaroslav Černi", u Srbiji postoji 76 velikih brana i oko 200 malih.
 
Poslednji izveštaj Vodne inspekcije za 2023. godinu ukazuje da se o svima ne brinemo sa punom pažnjom, a vrlo brzo bi to moglo mnogo da nas košta, prenosi Forbs.
 
Poslednji izveštaj Vodne inspekcije ne uliva mnogo optimizma. Među problemima se izdvaja neusaglašenost propisa i to što određene niko nije preuzeo na upravljanje, ili ih je preuzeo, ali njima ne upravlja kako treba.
 
"Na većini brana uspostavljeni su sistemi tehničkog osmatranja. Za sve brane nisu izdate vodne dozvole. Na pojedinim branama nisu postavljeni merni uređaji na profilima uzvodno i nizvodno od zahvatnih građevina. Postojeće zakonodavstvo koje se bavi održavanjem, osmatranjem i sigurnošću brana prilično je neusaglašeno, delom zastarelo, a delom i neprimenjivo. Stariji podzakonski akti koji su još na snazi više nemaju "krovni" zakon iz koga proizilaze. Nejasno je ko je nadležan za nadzor nad njihovim sprovođenjem i sankcionisanje subjekata koji krše ove propise", prenosi Forbs.
 
Inspektori su tokom kontrola utprošle godine utvrdili da nisu preuzeti svi vodni objekti na upravljanje - niko nije preuzeo ni prava ni obaveze koje donosi izgradnja, korišćenje i održavanje tih objekata, a najveći je problem što postoji mogućnost da se ne održavaju shodno preporukama.
 
"U Srbiji se poslednjih godina, zbog nedostatka sredstava, brane i akumulacije ne održavaju prema standardima i propisima. Veća oštećenja na njima mogu da dovedu do katastrofa velikih razmera. Kod određenog broja subjekata nadzora konstatovano je nepoštovanje uslova datih vodnim aktom", upozoravaju inspektori.
 
U potrazi za nadležnima Forbs je "pokucao" na nekoliko adresa, a na jednoj od njih su - Srbijavode.
 
"Zahvaljujući ispravnom projektovanju i visokom kvalitetu izvođenja radova pri njihovoj izgradnji, kao i redovnom i investicionom održavanju od strane upravljača, do sada nisu zabeležene veće havarije na pojedinim objektima, kojima bi bila ugrožena njihova bezbednost i stabilnost ili smanjena funkcionalnost", odgovaraju u Srbijavodama.
 
Kada je reč o nadležnosti, potvrđuju samo da pitanje nije do kraja zakonski regulisano.
 
Javna vodoprivredna preduzeća dužna su da preuzmu na upravljanje vodne objekte, kao i prava i obaveze nastale usled izgradnje, korišćenja i održavanja tih objekata.
 
"U prethodnim godinama na branama Bovan, Barje, Ćelije i Vrutci oprema za tehničko osmatranje je inovirana i rehabilitovana. Time je postignuto da se u realnom vremenu mogu pratiti svi podaci od značaja za stabilnost i upravljanje", navode u Srbijavodama.
Takođe, dodaju da "sistem merenja, praćenja i kontrole na ovim objektima omogućava njihovo adekvatno redovno korišćenje, kao i pravovremeno upravljanje u vanrednim okolnostima. Tokom 2021. godine započelo je preuzimanje dostupnih podataka i sa brana Gruža, Nova Grošnica, Brestovac i Divljana, kao i njihovo automatizovano uključivanje u centralni monitoring".
 
Posmatrajući izveštaj vodne inspekcije, u njemu su date i preporuke, poput te da svaka brana treba da ima dosije, ali inspektori se, budući da njegov sadržaj nije propisan, pitaju šta postojeći dosijei sadrže, a pogotovo koliko se uredno vode i ažuriraju.
 
Podvlače da je postojeće zakonodavstvo prilično neusaglašeno, delom zastarelo, a delom neprimenjivo.
 
"Evidentno je nepostojanje regulatornog tela u čijoj isključivoj nadležnosti bi bio nadzor nad održavanjem i sigurnošću brana i koje bi imalo ovlašćenja da sprovodi odredbe zakonodavstva koje se tiču ove oblasti", navode inspektori.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija