"Da se učenici upoznaju sa tradicionalnim vrednostima": Predstavljena nacionalna čitanka

Nacionalna čitanka za 1. i 2. razred osnovnih škola, pod nazivom "Riznica", biće u narednim danima dostavljena školama u Srbiji i besplatno podeljena đacima.
"Da se učenici upoznaju sa tradicionalnim vrednostima": Predstavljena nacionalna čitanka
Foto: 021.rs
To je najavila ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.
 
Ona je rekla da će postojati četiri nacionalne čitanke - za prvi i drugi razred osnovnih škola, za treći i četvrti, jedna od petog do osmog razreda, kao i jedna za srednje škole.
Čitanke za ostale razrede, kako je dodala, biće dostavljene školama tokom ove školske godine, ne precizirajući kada. 
 
Ideja čitanke je, prema rečima Đukić Dejanović, da se učenici upoznaju sa tradicionalnim vrednostima, jezikom, nasleđem, kulturom i multikulturalnošću u Srbiji.
Dodala je da će čitanke za 1. i 2. razred obuhvatati četiri predmeta - srpski jezik, svet oko nas, muzičku i likovnu kulturu.
 
 
Sadržaj nacionalnih čitanki neće se posebno ocenjivati, a nastavnici će samoinicijativno, prema predloženom planu i programu, uključivati delove čitanke u ta četiri predmeta. 
 
Đukić Dejanović je navela da će se za godinu dana raditi evaluacija, kako bi se videlo šta su učenici dobili kroz Nacionalnu čitanku, nakon čega bi se pravile eventualne promene.
 
Direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović naveo je da nacionalna čitanka neće biti dodatni teret nastavnicima i izrazio nadu da će biti vrsta modela za sve ostale udžbenike, jer predstavlja inspiraciju za kreativno vođenje nastave.
 
"Ovo nije zbirka definicija, već sredstvo do osnovnog cilja obrazovanja, a to je negovanje kulture i interkulturalnosti koja postoji u Srbiji", kazao je Grušanović.
 
Naveo je i da sadržaj Nacionalne čitanke ne predstavlja dupliranje programa ostalih predmeta, već da promoviše međupredmetni pristup koji doprinosi razvoju obrazovanja.
 
Predstavnica autorskog tima Nacionalne čitanke Zorana Opačić navela je da je uloga čitanke da u najranijem uzrastu "blago usmerava učenike u prepoznavanju aspekata vlastitog bića", i razvije svest o raskoši svih kultura koje postoje u Srbiji.
 
"U čitanci se insistira na tome da je bogatstvo i u različitosti, da je to kvalitet i da susret sa drugim kulturama obogaćuje živote svih nas", dodala je Opačić.
 
Prema njenim rečima, u čitanci se promoviše identitet deteta, vrednost detinjstva i vrednost dečje kulture kroz književnost za decu, dečje biblioteke, pozorišta za decu, kultne televizijske i radio emisije za decu, festivale i časopise za decu.
Direktor Zavoda za udžbenike Stefan Paunović naveo je da je sadržaj nacionalne čitanke međupredmetno povezan na način da se postepeno uvode teme kojima se objašnjavaju pojmovi domovine i otadžine, predstavljaju značajne ličnosti srpske kulture, važne institucije i prirodne lepote.
 
"Ukazuje se na osnovne ljudske vrednosti kroz motive naše zajedničke kulturne istorije, prilagođeno uzrastu učenika. Projekat Nacionalna čitanka je početak rada na razvoju celovitog pristupa predstavljanju kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina, putem vaspitno-obrazovnog sadržaja", dodao je Paunović.
  • Лиманац

    25.09.2024 14:41
    Живела Србија!
    Пуна подршка увођењу националне читанке!
  • Milica

    25.09.2024 14:29
    Roditelji, javite
    Čekam komentar roditelja, čije je dete dobilo čitanku. I naravno, odlomke u vezi svega navedenog. Ne objašnjenje ministrake, njima niko ne veruje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija