Promena adrese u svim dokumentima košta do 10.000 dinara: NALED predložio rešenje

Odlazak na šaltere različitih institucija zarad promene adrese stanovanja u ličnim dokumentima nakon dolaska na studije zbog udaje ili iz drugih razloga mogla bi da postane prošlost.
Promena adrese u svim dokumentima košta do 10.000 dinara: NALED predložio rešenje
Foto: 021.rs
To bi se dogodilo ukoliko bi Ministarstvo unutrašnjih poslova omogućilo istovremenu promenu prebivališta u ličnim ispravama u svim javnim evidencijama, na predlog Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED).
 
Time bi se, kažu iz ove organizacije, ne samo skratilo vreme čekanja u policijskim stanicama, nego i smanjili troškove građana.
Naime, da bi se nova adresa stanovanja evidentirala u ličnoj karti, potrebno je da građanin plati 380 dinara ukoliko poseduje ličnu kartu sa čipom, odnosno 1.200 ukoliko je bez čipa. U slučaju selidbe, zakonska obaveza nalaže da se nova adresa upiše i u druga dokumenta, što onda podrazumeva promenu pasoša, vozačke i saobraćajne dozvole, zdravstvene knjižice. To opet iziskuje nove obilaske šaltera i nove troškove, koji zajedno mogu preći i 10.000 dinara. 
Da bi se to izbeglo, NALED je predložio formiranje jedinstvenih upravnih mesta pri policijskim upravama na kojima bi građani mogli da obave više administrativnih procedura. 
 
"Naš predlog je da se na jednom šalteru omogući promena svih dokumenta nakon što promenite prebivalište, a isto tako i da se uspostavlja razmena podataka po službenoj dužnosti u skladu sa zakonom o opštem upravnom postupku, koji je 2016. godine uveo obavezu da se svi podaci koje organi imaju već u svojim javnim registrima i evidencijama razmenjuju po službenoj dužnosti elektronskim putem", ističe za Euronews Srbija menadžerka za regulatornu reformu u NALED-u Ana Milovanović.
 
Predlog je upućen i resornom ministarstvu, a u njemu se navodi potreba i zakonska obaveza za ostale organe da ovi podatak preuzimaju kako bi se izbeglo dupliranje koraka. 
 
Iz MUP-a za Euronews kažu da se lični podaci nakon promene i unosa u elektronsku evidenciju presipaju u centralni registar stanovništva i vidljivi su maksimalno šest sati, a obično i u kraćem vremenskom roku.  Dodaju i da u pogledu elektronske evidencije ličnih podataka za sada ne postoje tehničke mogućnosti. 
"Obeštavamo vas da za sada ne postoje tehničke odnosno informatičke mogućnosti da građani sa ličnom kartom koja poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat za digitalno potpisivanje putem portala e-Uprave podnose zahteve za prijavu prebivališta, s obzirom da moraju otići u policijsku upravu odnosno policijsku stanicu po mestu u kome prijavljuju prebivalište. Napominjemo da se promena adrese prebivališta vrši odmah uz minimalno zadržavanje građanina", ističu iz ministarstva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija