Hoće li Srbija morati da vrati medicinsku opremu nabavljenu od donacije EU?

Hoće li Srbija morati da vrati medicinsku opremu koju je nabavila zahvaljujući donaciji EU? Fond solidarnosti EU traži odgovor Vlade Srbije za opremu koja se nalazi u kovid bolnicama.
Hoće li Srbija morati da vrati medicinsku opremu nabavljenu od donacije EU?
Foto: 021.rs
Kako N1 nezvanično saznaje, u klauzuli ugovora o donaciji od 12 miliona evra, piše da se oprema mora koristiti isključivo u prostorijama kovid bolnica i zabranjuje se da se ona prebaci ili daje drugim bolnicama i centrima na korišćenje.
 
"Ono što nije dobro jeste da je EU tražila da se ovo privede nameni. Da se sredstva koja su oni donirali koriste za lečenje pacijenata. I rok za odgovor njima je istekao. Mi sada imamo situaciju da se već dugo čeka odgovor Ministarstva zdravlja", rekao je Dejan Stevanović, odbornik Narodnog pokreta Srbije u Skupštini Kruševca, gde je bila jedna od Kovid bolnica.
Stevanović kaže da će, ukoliko se ugovor ne ispoštuje, Srbija biti u obavezi da plaća penale ili će opremu morati da vrati.
 
"Da li se radi o neznanju, nemaru ili nama nije stalo do fondova EU, prosto je pitanje na koje ćemo odgovor morati da tražimo na nekom drugom mestu", kaže Stevanović.
Trenutno se čeka odluka ministra zdravlja. 
 
Na pitanja koja su poslali Ministarstvu zdravlja N1 nije dobio odgovor. 
 
Tanja Miščević, ministarka za Evropske integracije kaže za N1 da zna da su sve Kovid bolnice predmet razgovora u ministarstvu zdravlja. Navodi da se traži rešenje da se oprema i bolnice na najbolji način iskoriste.
 
Ali, ne otkriva da li će Srbija morati da vrati medicinsku opremu.
 
"Naravno da se o tome razgovara i sa EU. Jer, oprema je imala svoju svrhu, nadamo se da ona više neće trebati. Ali, razgovara se i tome da li može da se iskoristi za neke druge stvari. Znam da je postojala priča pre par godina da se otvori palijativna nega. Ali, oprema koja tamo postoji je mnogo više od svega toga. O tome se veoma ozbiljno razgovara", kaže Miščević.
 
Na spisku opreme koja je kupljena uz pomoć Fonda solidarnosti EU su skeneri, sto za angiografiju, mobilni aparati za dijalizu, kontejneri za presovanje kartona, kreveti i pacijent monitori… 
  • Željko

    29.09.2024 21:35
    Vraćanje u kešu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zbog kiše i vetra potreban oprez u vožnji

Jači udari vetra na mostovima, nadvožnjacima i prevojima utiču na zanošenje vozila, posebno kamiona i autobusa, pa je potrebno pažljivije voziti, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).