"Umesto da se stidi, Vučić noću obilazi gradilište Tiršove 2": "Skadar" koji bi već trebalo da radi

Rok za završetak izgradnje Univerzitetske dečije klinike Tiršova 2 produžava se već godinama, a prvobitno je plan bio da se otvori do 2022. godine.
Vučić je noćnim obilaskom gradilišta ove bolnice rekao da je ova "velelepna klinika najvažnija za decu iz Srbije i regiona" i najavio da će ova investicija vredna 118 miliona evra biti gotova do marta ili aprila 2027. godine, pre početka Ekspa.
 
Naglasio je da je Tiršova 2 obećavana 30 godina, aludirajući na ranije vlasti, kao i da je ona "san generacija", te da je ponosan što će ova vlast i to da uradi, piše Danas.
Još 2018. godine je Vučić izjavio da je dečija bolnica jedan od prioriteta i naveo da je konzervativni rok za završetak radova 2022. godina. Dodao je da će požuriti da to bude i šest meseci ranije.
 
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je tri godine kasnije rekao da će u roku od "dve ili tri godine" biti završena zgrada. Nekoliko meseci kasnije izjavio je da je počela izgradnja Tiršove 1 i da će projekat "sigurno biti završen do kraja 2024. godine".
Godinu dana nakon toga, dakle 2022. godine, Vučić najavljuje da će izgradnja Univerzitetske dečije klinike Tiršova 2 biti završena do početka 2025. godine.
 
Ministar za javna ulaganja je prošle godine najavio da je rok za izgradnju objekta tri godine, odnosno da bi trebalo da primi svoje prve pacijente do kraja 2026. godine.
 
Inače, iste te godine je u Parizu potpisan sporazum između Srbije i Evropske unije o grantu u iznosu od 35 miliona evra za izgradnju dečije bolnice Tiršova 2.
 
Komentarišući Vučićevu noćnu kontrolu gradilišta, narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović izjavila je da predsednik "izmišlja posete kako bi se slikao".
 
"Umesto da ga je sramota i da se javno izvini građanima Srbije i roditeljima koji spavaju na stolicama pored dečijih kreveta, dok su deca na lečenju, dok je Tiršova 2 na čekanju još od prve najave u 2018. godini, Vučić sada najavljuje obilazak radova i to usred noći, radi promocije i da bi pokrio štetu koju vlast trpi posle objavljenih snimaka iz dečije sobe bolnice u Pančevu", navela je Popović za Danas.
 
Ako bi, kako je ocenila, vladajuća stranka zaista mislila o zdravlju dece, ne bi im glavni projekti u državi bile izgradnja stadiona u Leskovcu, Zaječaru i Loznici, niti izgradnja nacionalnog stadiona u Beogradu.
 
Ukupna površina kompleksa bolnice, prema navodima iz tendera, je 33.670 kvadratnih metara, prenosi RTS. 
 
Suteren 1 u medicinskom i tehnološkom smislu biće najkompleksniji sprat gde je najviše ukrštanja puteva dnevnih i pacijenata iz stacionara.
 
Na ovoj etaži će se nalaziti radiološka dijagnostika, endoskopija, centralna laboratorija sa bankom krvi, fizijatrija, dnevna hirurgija i odeljenje genetike i imunologije. 
Stacionar za pacijente je predviđen na prvom, drugom, trećem i četvrtom spratu. Ove etaže su površinski mnogo manje od prizemne i suterenskih etaža. U suterenu 2 biće centralna sterilizacija, centralna apoteka, centralna kuhinja, centralna vešernica, tehničke prostorije, patologija.
 
Planira se i interna saobraćajnica od planiranog kružnog toka kod Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć do Deligradske ulice, koja će se koristiti isključivo u funkciji klinike Tiršova 2.
 
Ceo tekst čitajte OVDE.
  • Nikola

    07.08.2024 22:10
    Pitanje za redakciju
    Koja firma i ko stoji iza te firme sto izvodi radove?
  • Zebra

    07.08.2024 20:49
    Bitno je da se podruguje što se deca leče sms porukama…
  • Fuj49

    07.08.2024 20:18
    Izgubljeni obraz
    vučić i sramota, kako to nemoguće zvuči.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija