Umesto informacija o stanju na putevima, na ekranima duž auto-puteva reklama za "Ekspo 2027"

Ukoliko ste se prethodnih nedelja vozili auto-putevima u Srbiji, sva je prilika da ste, umesto uobičajenih poruka da se na petlji ispred vas izvode radovi videli reklamu za projekat Ekspo 2027.
Umesto informacija o stanju na putevima, na ekranima duž auto-puteva reklama za "Ekspo 2027"
Foto: Screenshot (N1)
"Putevi Srbije" imaju objašnjenje, ali stručnjaci kažu da "ne pije vodu".
 
Kako javlja N1, kada vozite auto-putem, svetleći portali na auto-putu obavestiće vas baš za ono što još ne postoji. Na srpskom i engleskom jeziku vozači su informisani da je Srbija domaćin izložbe Ekspo 2027. 
Stručnjaci za bezbednost saobraćaja kažu da su takvi portali pre svega namenjeni da upozoravanju vozače na nepredviđene situacije poput radova na putu, guste magle ili leda na kolovozu, a ne za reklamu.
 
"Ako se ovakvi panoi, namenjeni za izuzetne poruke koje će skrenuti pažnju vozaču da se nešto neobično i neočekivano događa, koriste za svakodnevne poruke, vozači na njih neće obraćati pažnju. Pa tako sutra neće obraćati pažnju na neku poruku koja je izuzetno važna za bezbednost saobraćaja", kaže šef Katedre za bezbednost saobraćaja na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu Krsto Lipovac.
U Putevima Srbije tvrde da se navedeni portali mogu koristiti i za poruke, kako kažu, kampanjskog tipa.
 
Neke od njih izazvale su nepodeljene pohvale u javnosti, poput onih koje su apelovale na vozače da uspore jer ih neko voli, kao i da obraćaju pažnju na znakove koji znače život. Za znakove na kojima se na vozače apeluje da obrate pažnju na Ekspo, tvrde, samo vežbaju za pravu stvar.
 
"Radi Vaše informacije, u toku je faza testiranja na portalima sa izmenljivom saobraćajnom signalizacijom ispisa 'EXPO 2027’ u cilju budućeg usmeravanja učesnika u saobraćaju prema Međunarodnoj specijalizovanoj izložbi 'EXPO BELGRADE 2027'. Testiranje se ne obavlja na svim portalima, već na ograničenom broju portala od 25 do 30 odsto od ukupnog broja istih", navodi se iz "Puteva Srbije" za N1.
 
Lipovac kaže da su to samo izgovori.
 
"Znate šta, kad nešto nećete, onda je svaki izgovor dobar. Kad nešto hoćete, takođe, svaki izgovor je dobar. Tako da je dobro naći neki izgovor za ovu aktivnost. Lično mislim da nema potrebe, i pogotovo da ovo nije dobar način da se vrše takva testiranja", kaže Lipovac.
U Putevima Srbije dodaju da se ispisi u vezi sa izložbom Ekspo testiraju samo na lokacijama gde nisu dominantno u funkciji tehničkog regulisanja i izmena režima saobraćaja.
 
Shvatili poruke za Ekspo kao reklamu, motivacionu kampanju ili kao testiranje sistema za događaj koji će se desiti za tri godine, na auto-putevima u Srbiji mogu se videti razni bilbordi kojih, po Zakonu o putevima, ne sme biti, osim na odmorištima. Kazna propisana za one koji postavlljaju reklamne panoe tamo gde im nije mesto je do dva miliona dinara.
  • Imagine

    30.09.2024 08:48
    Proud host of EXPO and biggest burning trash piles next to the highway. Breathe carefully!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zbog kiše i vetra potreban oprez u vožnji

Jači udari vetra na mostovima, nadvožnjacima i prevojima utiču na zanošenje vozila, posebno kamiona i autobusa, pa je potrebno pažljivije voziti, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).