Kreni-promeni: Narodna inicijativa dve godine nije došla na dnevni red, prekršen Ustav

"Ustavni sud očigledno ne zanima šta misle građani Srbije. Ne može Rio Tinto da ima prioritet u odnosu na građane", izjavio je Savo Manojlović iz pokreta Kreni-promeni.
Kreni-promeni: Narodna inicijativa dve godine nije došla na dnevni red, prekršen Ustav
Foto: 021.rs
Direktor kampanje pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović ocenio je da su institucije Srbije prekršile Ustav pošto narodna inicijativa protiv iskopavanja litijuma koju je potpisalo više od 38 hiljada građana nije stavljena na dnevni red Skupštine ni dve godine nakon što joj je predata.
 
"Ovde smo kao ovlašćeni predlagači narodne inicijative da ukažemo na to da se desilo rušenje ustavnog poretka i načela suverenosti. Bilo kakvi privatni dogovori sa Rio Tintom i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom neće biti validni", naglasio je Manojlović.
 
On je novinarima ispred Doma Narodne skupštine kazao da aktuelna vlast pokušava da pitanje litijuma svede na, kako je rekao, "političko prepucavanje".
 
Kritikovao je i Radio televiziju Srbije pošto nije organizovala javnu raspravu o narodnoj inicijativi.
 
Manojlović je istakao da je Ustavnom sudu pre dve godine podnet podnesak kojim je traženo da interveniše, ali da ta instiucija nije reagovala.
 
"Ustavni sud očigledno ne zanima šta misle građani Srbije. Ne može Rio Tinto da ima prioritet u odnosu na građane", izjavio je Manojlović.
Inicijativa protiv iskopavanja litijuma i bora, sa potpisima 38.191 građanina, predata je Skupštini Srbije 18. maja 2022. godine.
  • Shimmy

    30.09.2024 14:30
    nista...
    Najbolje onda da prosetamo i da imamo poverenja u institucije ;)
    Do sada je to dalo jako dobre rezultate i logicno treba sa time i da nastavimo...
    Poziv na takva okupljanja daje jako dobar rezultat i motivise narod!
    Alternativa nam je da izadjemo na izbore, koji ce biti fer i onda cemo doci do promene koju zeli vecina gradjana

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kokanović: Protest za sada ostaje u 19 sati

Predstavnik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović izjavio je da protest ekoloških udruženja ispred Skupštine Srbije ostaje zakazan za 19 sati, kao i da oni ostaju u Pionirskom parku do tada.