Aktivisti ispred Skupštine Srbije: Neće biti kopanja litijuma

Građani i aktivisti okupljeni večeras u Beogradu, ispred Doma Narodne skupštine Srbije, poručili su nadležnima da se litijum neće iskopavati u Srbiji.
Aktivisti ispred Skupštine Srbije: Neće biti kopanja litijuma
Foto: Screenshot (Radio Slobodna Evropa)
Građani su se okupili u znak protesta zbog toga što najavljena sednica Skupštine o litijumu nije održana. 
 
"Mi vam nećemo dozvoliti da kopate, po cenu svojih života. Možete da probate, mi vas čekamo. I od vaših poteza i koraka zavise i naše akcije i znamo da ne damo i nećete kopati", poručio je Zlatko Kokanović.
 
On je rekao i da se postavlja samo jedno pitanje.
 
"Ceo vrh države, predsednik, predsednica Skupštine, premijer, cela Vlada, lobiraju za Rio Tinto, onda se pitamo da li su oni na platnom spisku kompanije ili je kompanija u sastavu Vlade. Očekujemo da nam odgovore. Kada god da se zakaže ova sednica i naravno ako ne budemo zadovoljni ishodom sednice, kako budu glasali, mi ćemo biti tu, stojimo vam iza vrata, do pobede", poručio je Kokanović.
 
Jevđenije Julijan Dimitrijević, građanski aktivista iz Čačka, član organizacije "Ne damo Jadar", rekao je da će "svaka njihova akcija imati našu reakciju". 
 
"Ako nam je došao pesak iz Sahare, šta mislite, da je Jadar daleko? Pratite sve sednice Skupštine pomno, ali i ono što se dešava u Loznici, jer tamo se lome koplja. Ovde se ne brani nijedna ideologija, ovde se brani biologija", rekao je on. 
Ljiljana Bralović iz SEOS-a, jedan od inicijatora protesta protiv iskopavanja litijuma, rekla je da Ani Brnabić ne veruje ništa, te da će aktivisti uvek biti tu i pratiti šta se dešava. 
 
Na protestu su aktivisti udruženja Ne damo Jadar i Savez ekoloških organizacija Srbije, i pojedini opozicioni poslanici - Zoran Lutovac i Dragana Rakić iz Demokratske stranke i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.
 
Okupljeni nose transparente i zastave Srbije i organizacije "Ne damo Jadar".
 
Primetan je mali broj policajaca po obodima skupa.
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je na mreži X objavila da će skupštinska sednica o Predlogu zakona za zabranu iskopavanja litijuma biti idućeg ponedeljka, 7. oktobra.
 
Ona je ranije danas rekla da neće biti vremena da se tokom vanrednog zasedanja raspravlja o tom predlogu zakona. 
 
Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ocenio je da je suština svih pokušaja da se izbegne sednica o litijumu, koja je morala da bude održana na zahtev opozicije, u tome što njoj ne može da prisustvuje predsednik Vučić.
  • Ne

    30.09.2024 20:09
    Ah, ne mogu to sad, moram, kao i hiljade Novosađana, da idem da spavam, jer ću sutra rano opet u red ispred EPS-a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kokanović: Protest za sada ostaje u 19 sati

Predstavnik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović izjavio je da protest ekoloških udruženja ispred Skupštine Srbije ostaje zakazan za 19 sati, kao i da oni ostaju u Pionirskom parku do tada.