Prosvetari sutra protestuju i štrajkuju, poručili državi - "nemojte više da nas lažete"

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika pozvali su sve građane da im se sutra, 2. oktobra pridruže na velikom protestu u Beogradu.
Prosvetari sutra protestuju i štrajkuju, poručili državi - "nemojte više da nas lažete"
Foto: 021.rs
Pre 345 dana sva četiri reprezentativna sindikata su potpisala sa Vladom obavezujući sporazum, a od tada je stigla poruka da od poštovanja toga nema ništa, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije ispred Vlade.
 
Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Danilo Gligorić, rekao je da je razlog štrajka to što Vlada nije dovoljno novca odvojila i "opet pokušava da nas uštine za novac koji je obećala".
On je rekao da Ministarstvo finansija može da deo novca preusmeri za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u javnom sektoru.
 
"Novac koji ubira država je dovoljan da poveća plate duplo u odnosu na ono što su predložili", rekao je Gligorić.
 
On je poručio vladi: nemojte više da nas lažete.
On je rekao da će sutra biti veliki štrajk i pozvao sve građane da dođu u 12 sati ispred Skupštine Srbije.
 
Ceo tekst Danasa sa izjava drugih predstavnika prosvetnih sindikata možete pročitati OVDE.
 
Ministarka: Nema novca za veće povećanje
 
"Povećanje plata od 12 odsto prosvetnim radnicima u januaru je naš maksimum, ali to ne znači da je to limit za dalja povećanja", izjavila je je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ocenivši da država trenutno nema finansijskih uslova za veće povećanje plata.
 
Đukić Dejanović je rekla da je stav Vlade i Ministarstva prosvete da plata prosvetnih radnika treba iz godine u godinu da se povećava, navodeći da su prosvetari jedini koji će u januaru dobiti dvocifreno povećanje, dok će svi ostali dobiti povećanje od osam odsto.
 
Početna plata radnika u prosveti je 94 odsto prosečne plate na nivou Srbije, očekuje se izjednačenje, što je i jedan od ciljeva za 2025. godinu, rekla je Đukić Dejanović.
 
Društvo direktora škola o tome kakve kazne čekaju one koji štrajkuju
 
Član Upravnog odbora Društva direktora škola Milibor Saković izjavio je danas da se Ministarstvu prosvete ne dostavljuju spiskovi sa imenima zaposlenih u školama koji protestuju, već da se šalju izveštaji o brojčanom stanju zbog organizacije rada i bezbednosti đaka.
 
On je u izjavi za FoNet napomenuo da se takvi spiskovi nisu pravili ni slali za protest 16. septembra, pa neće ni sutra za kada su reprezentativni sindikati najavili protest u Beogradu i jednodnevnu obustavu rada.
Na pitanje šta može da se desi nastavniku koji sutra ne bude u učionici, on kaže da sledi najverovatnije oduzimanje dnevnice za taj dan.
 
"Po zakonu se disciplinski postupak pokreće zbog tri dana neobaveštavanja i nedolaska na posao", rekao je Saković i dodao da svaki rukovodilac mora da zna ko mu tog dana dolazi na posao, a ko ne dolazi.
 
"Mi Ministarstvu nikada nismo dostavljali spiskove. Mi imamo obavezu da u situacijama poput ove Ministarstvo izvestimo o broju, a spiskovi ostaju u školi. Štrajkački odbor ili predstavnici sindikata dostavaljaju spiskove ko obustavlja rad. To je bitno zbog organizacije rada i škole i bezbednosti", napomenuo je Saković koji je i direktor Prve ekonomske škole u Beogradu.
  • Гџ

    01.10.2024 14:03
    Гџ
    Ове просветаре не подржавам јер најмање раде изузев политичара и склони су корупцији и страначком упошљавању!
  • Blahya

    01.10.2024 13:58
    Reforme
    Skolstvu su potrebne reforme, deca, a i roditelji sa njima, prakticno vise nemaju slobodnog vremena zbog obaveza u skoli. Sve sto ostane nerazjasnjeno u skoli se prebacuje na roditelje. Kada bi se odredjeni predmeti i u visim i nizim razredima ukinuli, objedinili i unapredili, olaksalo bi se i deci i roditeljima. Verovatno bi i tom slucaju, deo nastavnickog kadra bio i nepotreban, ali to bi omogucilo i veca primanja za one koji ostanu. Svakako je potreban i veci budzet za skolstvo.
  • sale

    01.10.2024 13:52
    razuma bez
    od koga trazite da vam ispuni zahteve ako vas protest nije politicki i politika vas ne zanima?

    i vi i poljoprivrednici i ovi "apoliticni' sto brane parkove i zelene povrsine od investitora?

    protiv koga protestujete, kome se zalite, ako vam protesti nisu politicki i ako su vam stranke neprijatelji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija