Vučević: Razumem prosvetare, ali moram da vodim računa o finansijskoj stabilnosti; Sutra štrajk

Premijer Miloš Vučević izjavio je na sastanku sa predstavnicima sindikata prosvete i predškolskog vaspitanja da razume njihova očekivanja, ali da vodi računa o ekonomskoj stabilnosti Srbije.
Vučević: Razumem prosvetare, ali moram da vodim računa o finansijskoj stabilnosti; Sutra štrajk
Foto: Instagram/milosvucevic
Iz Vlade je saopšteno da se razgovaralo o poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u tim oblastima.
 
Vlada Srbije, prema rečima Vučevića, ima potpuno razumevanje za stavove zaposlenih, prema kojima se odnosi s punim poštovanjem, što pokazuju sastanci i razgovori koji se vode.
Predstavnici reprezentativnih prosvetnih sindikata su posle sastanka istakli da nije došlo do dogovora i da sutra u Beogradu organizuju protest, a u školama širom Srbije obustavu rada.
 
Iz kabineta premijera je saopšteno da je Vučević na sastanku ponovio predlog Vlade da prosvetni radnici u školama i vaspitačice i medicinsko osoblje koji su zaposleni u predškolskim ustanovama od 1. januara 2025. dobiju povećanje plata od 12 odsto, a nenastavno osoblje od osam odsto.
Najavio je da će biti razmotrena mogućnost jednokratne finansijske pomoći svim zaposlenima u prosveti i predškolskim ustanovama, koju će, kako je naveo, konkretno izneti u narednim danima.
 
Vučević je naglasio da bi se ovim povećanjem značajno približilo cilju da početna plata u prosveti bude izjednačena sa prosečnom platom u Srbiji, što je jedan od zahteva sindikata, navodi se.
 
Premijer se sindikatima još jednom zahvalio na otvorenom i iskrenom razgovoru i naveo da je važno da se otvoreno razgovara o problemima, sve u interesu zaposlenih. Dodao je da razume njihova očekivanja, ali da istovremeno vodi računa o ekonomskoj stabilnosti Srbije, piše u saopštenju.
 
Predstavnici sindikata su pohvalili korake države o početku javne rasprave o izmenama Krivičnog zakonika koje predviđaju uvođenje krivičnih dela napada na lica zaposlena u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama.
 
Dodali su da bi bilo dobro da se svim zaposlenima u školama i predškolskim ustanovama isplati jednokratna finansijska pomoć u narednom periodu, navodi se.
Sindikati prosvete posle razgovora sa Vučevićem: Nismo približili stavove
 
Razgovori premijera Miloša Vučevića sa predstavnicima sindikata prosvete o poboljšanju uslova rada prosvetnih radnika završeni su bez približavanja stavova dve strane, preneli su medijima predstavnici sindikata.
 
Prema informacijama koje su medijima preneli predstavnici sindikata, nije došlo do priližavanja stavova dve strane. Uoči zakazanog sastanka, članovi četiri reprezentativna sindikata okupili su se u Nemanjinoj ulici.
 
Sindikalci kažu da je Krivični zakonik ušao u javnu raspravu i da će do kraja godine biti usvojen u Skupštini bez obzira na mišljenja iz Evropske komisije.
 
"Želimo da se povećanje odnosi na sve zaposlene u obrazovanju isto. Drugi zaključak da Vlada neće, ne može da ispoštuje potpisan protokol. Kažu i da nema novca u sistemu plata, da Ministarstvo finansija ne može da izdvoji dodatan resurs, da nama poveća zarade u vezi sa protokolom koliko smo potpisali", rekao je Dragoslav Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.
 
Unija sindikata prosvetnih radnika u saopštenju ističe da su izneli čvrst stav da ne pristaju ni na kakve podele među zaposlenima, pa ni na predlog da se nastavnom kadru plata poveća za 12, a nenastavnom osoblju za osam odsto.
 
Naglašava se da je posle današnjeg sastanka jasno da država neće poštovati potpisani obavezujući protokol i da nema novca za povećanje zarada u ovoj kalendarskoj godini, te da neće biti pregovora o korekciji koeficijenta.
 
Izmene Krivičnog zakonika do kraja godine
 
Vučević je rekao da bi izmene Krivičnog zakonika trebalo da budu usvojene u Skupštini Srbije do kraja godine. Prosvetari su tražili da se u tekst izmena Krivičnog zakonika uvrsti posebno krivično delo, kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju.
 
Na sastanku je dogovoreno da Vlada i sindikati prosvete zajednički rade na donošenju strateških dokumenta o unapređenju stanja u oblasti prosvete.
 
Sastanku su prisustvovali i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović.
 
Reprezentativni sindikati prosvete najavili su prošle nedelje da će stupiti u jednodnevni štrajk u sredu, 2. oktobra, za kada su u podne najavili i protestni skup ispred Skupštine Srbije i šetnju do Vlade Srbije.
 
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije najavili su da 2. oktobra u školama neće biti nastave, a u predškolskim ustanovama neće biti prijema dece.
  • Učitelj vatre

    01.10.2024 22:46
    Raul Amon
    Prosvetare, prosvetare, šta će tebi pare?
  • Nenad

    01.10.2024 22:46
    Premijer pao na popravni
    Šta je važnije od budućnosti Srbije, tj. obrazovanja? Naravno za vlast đaka ponavljača, plagijatora, megatrend diplomaca je to poslednji prioritet. Oni su sebi dokazali da se može "uspeti" u životu i bez obrazovanja...
  • Fale

    01.10.2024 22:45
    On se kao nešto brine i pita, pa samo misli koliki mu je deo, da neće da ga prevare...ko je sve ovde premijer i ministar, zemljo otvori se...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija