Država se malo "zaletela": Gradi Nacionalni stadion i Ekspo na privatnim i nepostojećim parcelama

Žurba zbog kratkih rokova, sporost administracije ili nemar, tek država se formalno-pravno "zanela" i sa građevinskim mašinama uletela u privatne parcele u želji da što pre izgradi Nacionalni stadion.
Država se malo "zaletela": Gradi Nacionalni stadion i Ekspo na privatnim i nepostojećim parcelama
Foto: Screenshot (YouTube/Euronews Srbija)
Kako piše Forbes Srbija, radove je počela da izvodi i na parcelama koje u katastru - ne postoje.
 
Zbog toga je Ministarstvo građevinarstva 26. septembra moralo da donese rešenje kojim odbija zahtev za izdavanje građevinske dozvole.
 
Zahtev za građevinsku dozvolu podnet je radi dobijanja odobrenja za gradnju pet saobraćajnica u okviru kompleksa Ekspo 2027. I izgradnju hidrotehničkih, elektroenergetskih, telekomunikacionih, signalnih i mašinskih instalacija.
Formalni investitor izgradnje Ekspa je Ministarstvo finansija. Zahtev je u njegovo ime podnela kineska kompanija "Power construction corporation of China limited".
 
Saobraćajnice i instalacije koje je potrebno izgraditi prolaze kroz 92 cele parcele i delove još 75 parcela u opštini Surčin.
 
Ministarstvo građevinarstva kao ovlašćeni organ za izdavanje građevinske dozvole dužno je da proveri da li investitor ima pravo na zemljištu na kom želi da gradi. Zato su od Republičkog geodetskog zavoda traženi podaci za gotovo 170 parcela navedenih u zahtevu.
Pokazalo se da je većina u javnoj svojini Republike Srbije. Dokument Ministarstva građevinarstva pokazuje da je još šest parcela u javnoj svojini Grada Beograda. Jedna parcela je u državnoj svojini, a na njoj pravo korišćenja ima Gradska opština Surčin.
 
Međutim, osam parcela je u potpunosti ili delimično u privatnom vlasništvu.
 
Još četiri su problematične jer nisu upisane u katastru, odnosno ne postoje podaci o njima.
 
Kako je Ministarstvo navelo u rešenju o odbacivanju zahteva za građevinsku dozvolu, jedna parcela u privatnoj je svojini Dragoljuba Markovića.
 
Forbes Srbija proverio je ovaj podatak u katastru i ispostavilo se da je tačan. Tabla zemlje površine 104 kvadratna metra i dalje se vodi na Dragoljuba Markovića kao njegova privatna svojina. Uz to, u aprilu ove godine upisana je zabeležba o obavezi plaćanja naknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta.
 
Kada je reč o preostalih sedam spornih parcela, Ministarstvo navodi da je utvrdilo da su one najvećim delom u javnoj svojini Republike Srbije.
 
Međutim, jedan deo je u svojini državne firme Agroindustrijska korporacija Beograd, kao i u privatnoj svojini fizičkih lica Georgine Goljević, Srđana Davidovića, Milana Miletića i Mirjane Stanić.
 
Uvidom u katastar Forbes Srbija je utvrdio da oni jesu suvlasnici, ali trenutno na samo četiri od sedam navedenih parcela u rešenju Ministarstva. Na preostale tri sada je upisano da su u potpunosti u javnoj svojini Republike Srbije.
 
Prema svemu sudeći, izgleda da je do promene došlo u periodu od podnošenja zahteva do odluke Ministarstva da ne izda građevinsku dozvolu.
 
Kod četiri parcele kod koje Agroindustrijska korporacija i četiri osobe i dalje slove kao suvlasnici, može se videti i da je u martu ove godine upisana zabeležba promene imaoca prava na zemljištu. Početkom avgusta upisana je i zabeležba o pokretanju postupka eksproprijacije (s druge strane, ovih zabeležbi nema na parceli Dragoljuba Markovića).
 
To ukazuje da država nije uskladila aktivnosti pa je podnela zahtev za dozvolu pre nego što je sprovedena promena vlasnika u katastru.
Kako objašnjavaju stručnjaci za nekretnine, dok to ne piše u katastru, niste vlasnik nepokretnosti.
 
Po slovu zakona, ko nema odgovarajuće pravo na zemljištu kao što su vlasništvo ili zakup, ne može da dobije građevinsku dozvolu. Tako će Ministarstvo finansija morati da sačeka na odobrenje dok ne završi eksproprijaciju i prenos vlasništva.
 
Zbog toga je blokirana gradnja na oko pet hektara zemljišta koliko zahvataju sporne parcele.
 
Ceo tekst čitajte na sajtu Forbes Srbija OVDE.
  • новосађанка

    02.10.2024 14:14
    само бахато
    стадиони, стадиони, браћо, а не плате просветарима!
  • Realista

    02.10.2024 13:41
    Ko se zaleteo?
    Donesu dve, tri uredbe preko noći i problem rešen.
  • Aleksandar

    02.10.2024 13:30
    Odgovor
    Zaleteli se da izvuku što pre novac iz budžeta i pobegnu daleko jer vide da im je kraj blizu. Što brže grade pre izvlače novac iz budžeta i zaduživanjem države - građana Srbije. Doveli su Kineze da im rade kao robovi po kiši odvih dana a radnici iz Milenijum tima dobijaju otkaze, juče 5 ljudi dobilo otkaze u jednom danu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija