Poslanici i danas o zabrani kopanja litijuma

Danas se nastavlja sednica Skupštine Srbije o zabrani kopanja litijuma.
Poslanici i danas o zabrani kopanja litijuma
Foto: Beta (Miloš Miškov)
Na ovoj sednici se raspravlja o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje su predložili opozicioni poslanici i koje predviđaju zabranu iskopavanja litijuma i bora.
Prvi deo sednice Skupštine Srbije završen je juče u 18 sati i sednica se nastavlja danas, u 10 sati.
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović na kraju jučerašnjeg dela sednice predložila je Skupštini, u ime Vlade Srbije, da ne prihvati opozicioni predlog izmena i dopuna Zakona, navodeći da je taj predlog "u suprotnosti sa strateškim interesima Srbije".
 
"Svaka odgovorna država nastoji da obezbedi zaštitu i ležišta kritičnih strateških mineralnih sirovina i da podstiče dugoročno održiva rešenja za prevazilaženje socijalnih, ekoloških, geopolitičkih izazova u vezi sa nestašicom mineralnih sirovina", ukazala je Đedović Handanović.
 
Rude litijuma i bora, prema njenim rečima, to svakako jesu, a kritične mineralne sirovine su "neophodne za energetsku tranziciju".
  • predrag

    08.10.2024 09:42
    Culi smo juce u Skupstini:
    - Pocelo je sa Milosevicem, ’97-’98 davanjem cerki Rio Tinta neke dozvole
    - Zuti su nastavili davanjem ozbiljnijih prava
    - Uz njih, Kostunica im je dao sve sto treba
    - SNS nastavio kako su prethodni radili, s tim sto je Handanovic krtica u srb-energetici
    Narod to nije zanimalo dok mu nije doslo do njegovog dupeta (kao i uvek).
    To sa litijumom ja bi predstavio kao da npr nisam voljan da radim, pa se dosetim i kazem ostalim stanarima u zgradi da koriste moj WC i ostave mi po 5 din. Mesecno bi uzeo 15.ooo din.
  • roki

    08.10.2024 08:42
    povraća mi se
    Jeziva bagra, svi redom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija