Poslanik Bundestaga: Vučić će dati taj litijum, ili Evropskoj uniji ili Kini

Poslanik nemačkog Bundestaga iz redova partije SPD kancelara Olafa Šolca, Josip Juratović, kazao je da će Aleksandar Vučić dati litijum, a da nadzor nad vađenjem rude ne može da vrši Nemačka.
Poslanik Bundestaga: Vučić će dati taj litijum, ili Evropskoj uniji ili Kini
Foto: Screenshot (Youtube/O kanal)
Kako je rekao Juratović, nadzor treba da rade nezavisne institucije u Srbiji. 
 
Juratović, koji je bio veliki kritičar režima u Srbiji, sada kaže da Nemačka i Evropska unija moraju da sarađuju i sa autokratskim sistemima da bi došli do resursa.
Juratović je za N1 kazao da je vađenje litijuma u Srbiji stvar racionalnog interesa da se osiguraju resursi za dalji industrijski razvoj Evropske unije, pre svega automobilske industrije koja ima velikog konkurenta u Kini.
 
Dodaje da nemački kancelar Olaf Šolc i EU traže mogućnost kako da osiguraju resurse, koje Srbija ima i u kojoj je Kina već aktivna.
 
"Naš cilj je da se ti resursi osiguraju, ali isto tako da to bude ekološki održivo. Da tu bude jasan nadzor nad tim procesima, tu se Nemačka ponudila da bude od pomoći Srbiji i to je razlog zašto je Vučić u Hamburgu, gde će se pričati kako osigurati resurse ekološki održivo i socijalno pravedno", rekao je poslanik Bundestaga za N1.
Na podsećanje da je sam bio kritički nastrojen prema vlasti u Srbiji, za koju kaže da je autoritarna, kao i prema institucijama, Jurotivić sada kaže da nadzor nad vađenjem litijuma moraju vršiti iste te institucije uz preduslov da su nezavisne.
 
"Nadzor moraju vršiti institucije Republike Srbije koje, na kraju krajeva, kao što vidimo, nisu slobodne, nezavisne i pod kontrolom parlamenta, već se ima osećaj da su pod kontrolom jednog čoveka koji ima pre svega interes da se održi na vlasti, a misli i na sigurnu budućnost Srbije. Naš interes je da se poštuju ekološki i socijalni standardi, a nadzor mogu vršiti samo institucije, a da bi to radile moraju biti nezavisne", ponovio je Juratović.
 
Dodao je da Nemačka može da pomogne pružanjem mehanizama za efikasan nadzor, kao i time što ima određene zakone, među kojima je i takozvani "lančani zakon", koji se bavi time kakvi proizvodi i resursi dolaze na nemačko tržište.
 
"Tako će se sankcionisati proizvodnja koja ne podržava ekološko i socijalno poslovanje", istakao je sagovornik N1.
 
On tvrdi da put Srbije u Evropsku uniju nije "popločan litijumom", već da su litijum i razvoj demokratije dva procesa koji se odvijaju paralelno, a da je ekonomska saradnja neophodna bez obzira na stanje demokratije.
 
"Litijum je čisti ekonomski proces i Nemačka, kao i EU, moraju delom da sarađuju sa zemljama koje imaju autokratske režime oko osiguranja resursa, ali Nemačka mora paziti da se poštuju ekološki standardi", kazao je poslanik Bundestaga.
 
Upitan da li je predsednik Aleksandar Vučić saveznik Nemačke, sagovornik N1 kaže da je srpski predsednik saveznik više strana.
 
"Nemačka će pomoć koju daje za razvoj Srbije strogo usloviti daljim razvojem demokratskih procesa u Srbiji i to je jasno rečeno", istakao je Juratović.
 
Napominje da vađenje litijuma neće početi sutra i da dok do toga ne dođe Srbija treba da se razvija u demokratsku zemlju sa institucijama koje će moći nezavisno da nadziru rudarenje.
Nemački poslanik, međutim, napominje da predsednik Vučić neće dobrovoljno dati demokratiju, ali da postoje demokratske snage u Srbiji koje treba podržati.
 
"Ako će se litijum iskopavati, bolje da se iskopava pod nadzorom i standardima EU nego Kine. Opozicija je u pravu da pre nego što počne iskopavanje moraju se rešiti otvorena pitanja o nadzoru, pod kojim uslovima će se obavljati nadzor, koliko su institucije nezavisne od političkih interesa jednog predsednika. Opozicija nije slepa i ona zna da moramo na neki način osigurati resurse, bitno je samo na koji način i pod kojim uslovima", istakao je Juratović.
 
"Vučić će dati taj litijum, da li Evropskoj uniji ili Kini. Na kraju krajeva, to je i pitanje politike Srbije koju momentalno kreira Vučić i zato je bitno da se reši na demokratski način", kazao je on.
  • Aha

    08.10.2024 12:11
    Nista, otvorite vi tamo prvo kod vas, taman da prestignete Kineze i da mi vidimo ka ce to proci, pa cemo se dogovoriti ako tad litijum uopste bude aktuelan toliko da ste svi spremni da zanemarite ljude.
  • vladaNS

    08.10.2024 11:44
    ?
    Neka da vaš litijum slobodna, još ga angažujte da kopa. Prestanike da vršite okupaciju Srbije, istorija vas ničemu nije naučila ili imate malo mozga pa ne možete da shvatite....Pozdrav iz Vojvodine
  • vitamin

    08.10.2024 11:40
    Sada će da se proveri da li sam mudro predvideo, ili potpuno omašio u trenutku kad je Mali Alek rekao da neće na samit BRIKS-a (gde ni ne može, imamo sankcije prema Belorusiji, piše: samo zemlje koje nemaju sankcije nipremakome).

    Moja teorija je bila da će da se zahukta litijum, on čeka da vidi koliko i oslušne narod, a onda nagla promena plana - dovidjenja moje "obaveze", idem ja u Kazan... Gde će da kuka/moli za neku kintu, ulaganje - ili će da se ovde predstavi kao "predsednik celog naroda" i da nešto odlaže i muti i obećava da će kontrolu i proveru plana da vrše recimo neki Super-Kinezi koji ne zarezuju nikog, i onda da "kopanje" odloži na bar dok ne istekne mandat.

    Mada je meni svejedno da li će da kopa Rio Tinto ili Kinezi, moram da spomenem. Ali mi se ne dopadaju uslovi. Možda čak Kinezi uzmu i ne kopaju, čisto nam nešto udele da ne bi to dobili Nemci ili Amerikanci.

    Ovako da neko raskopava, a ja da dobijem godišnje za punjenu pljeskavicu - e, onda ne mora ni da se kopa. Kad se TAKO gleda, ovi sa kajmakom su skroz u pravu.

    Pošto je Mali Alek dokazana baraba i prevarant, i očekujem da je nešto mutno u pitanju. Ali, ne drži on Vulina džabe već mesec dana u Rusiji.

    Inače, EU mi se rapidno manje i manje dopada, a bio sam veliki pobornik. Ovo je čisto z... u glavu, "ne možete zato, a sad ne zato, a sad ne zbog KiM & Li" - ma da se vi lepo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija