Momirović o ceni stanova: Umeren rast ukazuje na stabilnost tržišta nekretnina

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da je u prvom kvartalu ove godine promet nekretnina u Srbiji dostigao 1,5 milijardi evra.
Momirović o ceni stanova: Umeren rast ukazuje na stabilnost tržišta nekretnina
Foto: 021.rs
Promet nekretnina u Srbiji dostigao je 1,5 milijardi evra, uz više od 29.000 realizovanih kupoprodaja na tržištu.
 
"Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti činila je prodaja stanova, čak 834 miliona evra, sa učešćem od 56 odsto od ukupno prometovane vrednosti", rekao je Momirović na konferenciji "Nauči da uspeš", u organizaciji Klaster nekretnina, objavilo je ministarstvo.
Kako je naveo, povećana potražnja za novim stambenim jedinicama nije rezultat samo interesovanja domaćih kupaca, već i sve većeg broja stranih investitora, kao i dijaspore, koja ulaže u nekretnine u Srbiji.
 
"U drugom tromesečju 2024. godine, indeks cena stanova beleži rast od 4,68 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ovaj porast cena i umeren tromesečni rast, ukazuje na stabilnost tržišta nekretnina bez značajnih fluktuacija, što predstavlja pozitivan signal za ekonomiju i buduće investitore", istakao je Momirović.
On je dodao da je ovaj trend "dokaz da Srbija nudi sve povoljnije uslove za život i poslovanje".
 
"Svetska izložba 'EXPO 2027', koja će biti održana u Beogradu, biće značajan katalizator za modernizaciju i transformaciju sektora nekretnina, kao i za celokupan ekonomski i društveni razvoj Beograda i Srbije, podstičući izgradnju novih objekata, modernizaciju postojećih, što će doprineti sveukupnom ekonomskom razvoju naše zemlje", kazao je ministar.
Prema njegovim rečima, očekuje se značajan rast u izgradnji novih infrastrukturnih projekata, komercijalnih i stambenih objekata, do unapređenja saobraćajne i turističke infrastrukture, što će, smatra, dodatno povećati vrednost nekretnina i stimulisati potražnju.
 
"Mi već sada možemo predvideti rast tražnje za visokokvalitetnim stambenim i poslovnim prostorima u Beogradu, ali i šire i zato ova prilika ne sme biti propuštena", zaključio je Momirović.
  • mile

    09.10.2024 15:05
    gde ovog nadjoste?!
    "ovo" kad vidim,pitam se ,da li smo zaista i ovo zasluzili??!! valjda jesmo...!!
  • Igor

    09.10.2024 14:48
    Licemer
    Jedemo dva jaja dnevno i sad stedimo za stan !!!
  • Cubi

    09.10.2024 14:25
    Ozbiljan prosperitet..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija