Erdogan: Odnosi Srbije i Turske ušli u zlatno doba, sa Vučićem sam razmenio očekivanja

Predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Beogradu da je odnos sa Srbijom ušao u "zlatno doba" i da ekonomski odnosi upravljaju dinamikom saradnje dve države.
Erdogan: Odnosi Srbije i Turske ušli u zlatno doba, sa Vučićem sam razmenio očekivanja
Foto: Beta (Darko Vojinović)
Erdogan je nakon sastanka sa Vučićem u Palati Srbija kazao da je u poseti Beogradu sa ciljem da, nakon dve godine, ponovo pokrene odnose između dve države koji su "postavleni na dobrim temeljima".
 
Turski predsednik je kazao da će potpisani sporazumi ojačati ugovorne obaveze između država i da je tokom razgovora sa Vučićem razmenio mišljenja o međunarodnim i globalnim temama, ali i situaciji na Balkanu.
"Sa Vučićem smo razmenili mišljenja i očekivanja u vezi sa regionalnom saradnjom i takođe podvukli značaj mira i stabilnosti na Balkanu. Jako je važno imati zdrav razum u pristupu rešavanju problema u vezi sa tenzijama na Kosovu", kazao je Erdogan.
 
Dodao je da je stabilnost u BiH jako važna iako je jako ranjiva, navodeći da to treba uzeti u obzir ali i menjati, i dodao da "Srbija igra ulogu stabilizatora" u regionu.
"Ekonomski odnosi su ono što upravlja našim odnosima. U poslednje dve godine imamo trgovinsku razmenu u obimu od dve milijarde dolara. Zajedničkim naporima želimo povećati i razmenu u oblasti turizma a radimo i na tome da putovanje između Srbije i Turske bude omogućeno i samo proverom ličnih karata građana", kazao je on.
 
Turski predsednik se takođe osvrnuo na dešavanja na Bliskom istoku ocenivši da je "vreme da se zaustave napadi Izraela kojima se uništava dostojanstvo ljudskog roda".
 
"Pozivam države da priznaju integritet i suverenitet Palestine koje je dobila odlukom iz 1967. godine kojim se istočni Jerusalim uspostavlja kao njen glavni grad, i koje priznaje devet država sveta", kazao je on.
Predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Erdogan prisustvovali u Palati Srbija ceremoniji potpisivanja  brojnih bilateralnih dokumenata o saradnji dve zemlje.
 
Tokom Erdoganove posete Beogradu potpisana su dokumenta u oblastima rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, privrede, industrije i tehnologije, energetske tranzicije, medija i informisanja, omladine i sporta, upravljanja katastrofama, kao i o saradnji u vanrednim situacijama.
 
Erdogan će tokom popodneva sa Vučićem prisustvovati i Biznis forumu Srbija-Turska u hotelu Hajat.
  • Pićuka

    11.10.2024 17:34
    Zlatno doba za Tursku, Kinu, Rusiju, Mađarsku .. Da vidimo te ekonomske bilanse.
  • pajo patak

    11.10.2024 15:01
    Odnosi Srbije i Turske ušli u
    zlatno doba: AV zajebo i кнеза милоша

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija