Nosioci srpskih pasoša sa Kosova od danas mogu bez viza u zemlje EU

Nosioci srpskih pasoša sa Kosova i Metohije, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, od danas mogu da putuju u zemlje EU bez viza.
Nosioci srpskih pasoša sa Kosova od danas mogu bez viza u zemlje EU
Foto: Pixabay
Naime, stupila je na snagu Uredba o ukidanju viza koja je objavljena u Službenom listu EU 23. septembra.
 
Uredbu Evropskog parlamenta i Saveta EU o izmenama Uredbe koja se odnosi na nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije potpisali su 18. septembra u Strazburu predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i ministar za evropska pitanja Mađarske Janoš Boka, kao predstavnik zemlje koja predsedava Savetom EU.
Potpisivanju je prisustvovovao i poslanik EP Matjaž Nemec, koji je u prethodnom sazivu EP bio izvestilac za ukidanje ovih viza.
 
Nemec je tada pozdravio potpisivanje ove uredbe, navodeći da to znači da više neće biti diskriminacije u regionu kada su u pitanju putovanja u EU.
"Drago mi je da sada više nema nikoga ko ne može da putuje u EU, to je za EU stvarno bitno i za Srbe koji žive na Kosovu. U tom smislu nema više diskriminacije u regionu, tako da se danas desilo nešto pozitivno i to je dobro", rekao je tada za Nemec za Tanjug.
 
Srbi sa Kosova i Metohije koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, bili su jedini kojima je i dalje bila potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima Kosova ukinute vize od 1. januara ove godine.
  • Zebra

    13.10.2024 10:03
    Biće vize ponovo za koji mesec. Hvala našoj vladi koja nam pokazuje da nikad ovde neće biti bolje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kokanović: Iduće subote jednočasovne blokade

Predstavnik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović kaže da je potvrđen dolazak predstavnika svih opozicionih stranaka u sredu na protest u Loznici, a biće i članova i simpatizera tih stranaka.