"Zdravitas": Skoro 90 odsto ispitanih nastavnika protiv prikupljanja podataka o đacima

Obaveštenje Ministarstva prosvete o uvođenju novog informacionog sistema "Zdravitas" donelo je mnogo polemike prethodnih dana, kako među prosvetnim radnicima, tako i kod roditelja.
"Zdravitas": Skoro 90 odsto ispitanih nastavnika protiv prikupljanja podataka o đacima
Foto: 021.rs
Visina, težina, indeks telesne mase – po planu Ministarstva prosvete beležiće se u programu "Zdravitas", za praćenje motoričkih sposobnosti učenika od trećeg razreda osnovne do kraja srednje škole. 
 
Meriće se i aerobne sposobnosti, kao i koliko je dete skočilo u dalj, za koliko sekundi je pretrčalo određenu metražu, koliko trbušnjaka je uradilo.
"Zdravitas je samo poslednji korak, administrativni i javni portal koji predstavlja informatičku podršku pre svega nastavnicima koji rade u nastavi fizičkog rada i zdravstvenog vaspitanja, ali ima misiju da ustvari edukuje i učenike o nekim zdravim navikama, o važnosti bavljenja fizičkim aktivnostima, vežbanja za sopstveno zdravlje", objašnjava za RTS Ivana Milanović, profesorka na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu.
 
Novi program doveo je do polemike koja traje danima. 
Istraživanje Saveza učitelja Srbije pokazalo je da je skoro 90 odsto ispitanih profesora protiv ovakvog načina unošenja podataka.
 
"U momentu kada se priča o smanjenju školske administracije, umesto da dobijemo nešto manje, mi smo dobili još jednu platformu u koju moramo da unosimo podatke o svojim učenicima. Skoro blizu 90 odsto ispitanika, a većinu čine profesori razredne nastave su rekli da su protiv ovakvog načina unošenja podataka o učenicima. Mi smo programom nastave i učenja u obavezi već bili prethodnih 30 godina da na početku školske godine i kraju izvršimo merenja o fizičkom i zdravstvenom stanju učenika", kaže Suzana Mijušković iz Saveza učitelja Srbije.
Kako se objašnjava, svaka škola bi trebalo da ima odgovarajuću vagu, metar, kao i telefon i interenet uz pomoć kojih bi se beležili podaci u ovom programu.
 
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pita se da li se unosom ličnih podataka učenika i njihovih roditelja krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.
 
"Ovde se ne radi o zdravstvenim parametrima, nikakvim poverljivim podacima, već se radi o onome što je za nas sve važno, a to je ustvari da pratimo kako naša nacija napreduje sa svih tih aspekata", ističe Ivana Milanović.
 
Prvi podaci "Zdravitasa" biće vidljivi tek za pet godina. 
 
Do tada, postojeći su zabrinjavajući. Istraživanje Batuta pre pet godina pokazalo je da je u Srbiji svako osmo dete gojazno. 
  • Miki

    13.10.2024 22:49
    Drugim recima, ne verujemo drzavnim institucijama i sistemu jer su nas izneverili u proslosti i nebrojeno puta pokazali goleme "propuste", a sve na stetu obicnih građana koji finansiraju taj raspali sistem. Podrska bojkotu zdravitasa!
  • scp - 096

    13.10.2024 22:37
    Naravno da su ovo vrlo osetljivi podaci, veoma lični, i podležu zakonu. Još gospođa kaže da će sve objaviti nakon 5 godina!!!! Imate li saglasnost roditelja za to? Radi se o posebo oseljivoj grupi, deci, a ne o glavicamam kupusa. Sa kim ćete da delite te podatke dok ih ne objavite? Koji je uopšte cilj ove nebulozne akcije? Ako ne umete da proceneite stanje nacije na osnovu reprezentativnog uzorka, džaba vam sve diplome. Ovde je verovatno poredi nešto drugo, a to sigurno nije dobrobit dece
  • Sram

    13.10.2024 22:19
    Vas bilo
    @Mile
    Vi na posao idete da steknete slavu. Radite kao volonter trećinu radnog vremena. I pitate šta ima još da uradite besplatno. Šta bi rekle Vaše kolege o Vama, da zaiđemo i pitamo kakav ste radnik i čovek?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija