Sindikati prosvetara predložili: Od 1. novembra veliki protest sa serijom štrajkova

Četiri reprezentativna prosvetna sindikata saopštila su da su svojim organima uputila na odlučivanje odluku da zaposleni u obrazovanju stupe u štrajk, odnosno održe veći broj štrajkova tokom novembra.
Sindikati prosvetara predložili: Od 1. novembra veliki protest sa serijom štrajkova
Foto: Pixabay
Predlog predstavnika reprezentativnih sindikata je, kako se dodaje u saopštenju, da se 1. novembra u Beogradu održi veliki protest i tako započne "serija štrajkova u toku meseca novembra".
Zahtevi sindikata su hitan nastavak razgovora u vezi sa poštovanjem potpisanog protokola sa Vladom Srbije, otpočinjanje pregovora o ceni rada u 2025. godini i početak pregovora o izmenama i dopunama posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, kao i u domovima učenika.
 
"Nastavaljamo dalje akcije. Ne prestajemo do ispunjenja zahteva", dodaje se u saopštenju koje su potpisali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije.
Prosvetni sindikati već su od početka ove školske godine organizovali proteste i obustavu rada u školama, nakon što, kako tvrde, Vlada nije ispunila obećanje iz potpisanog protokola i izjednačila plate prosvetara sa republičkim prosekom.
 
Vlada je najavila povećanje plata prosvetnim radnicima za 12 odsto od 1. januara 2025. godine, što sindikati ne prihvataju, jer taj procenat povećanja neće izjednačiti njihove plate sa prosečnim primanjima u Srbiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Izdato rešenje o rušenju Starog savskog mosta

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je rešenje o rušenje Starog savskog mosta, piše danas Politika, navodeći da će od 1. novembra biti zabranjen i saobraćaj.