"Sloga": U Srbiji bar 800.000 građana u apsolutnom siromaštvu - alarmantno stanje

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, koji se obeležava 17. oktobra, broj siromašnih u Srbiji neumoljivo raste, konstatuju Udruženi sindikati "Sloga" u saopštenju.
"Sloga": U Srbiji bar 800.000 građana u apsolutnom siromaštvu - alarmantno stanje
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako kaže sindikat, građani se svakodnevno bore za preživljavanje, dok nadležne institucije ostaju gluve na njihove vapaje. 
 
"U zemlji u kojoj oko 800 hiljada ljudi živi u apsolutnom siromaštvu, a svaki peti prima novčanu socijalnu pomoć, socijalna i radna nesigurnost postaju uobičajena pojava, dok sudbina dece koja odrastaju u ovakvim uslovima posebno zabrinjava", navodi Sloga.
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog ovog, alarmantnog stanja. 
 
"Prema procenama agencija Ujedinjenih nacija, apsolutno siromaštvo u Srbiji beleži visoke stope. Međutim, verujemo da su ovi podaci potcenjeni, jer mnogi građani koji preživljavaju na minimalnim primanjima, zbog ličnog dostojanstva, ne priznaju svoje siromaštvo. Cene hrane i osnovnih životnih namirnica vrtoglavo rastu u odnosu na primanja, a broj onih koji preskaču obroke ili jedu nekvalitetnu hranu zbog nemaštine sve je veći", navodi se u saopštenju.
"Sloga" naglašava da siromaštvo nije samo ekonomsko pitanje - ono ima i kulturnu dimenziju. 
 
"Rastuća funkcionalna nepismenost u obliku neinformisanosti o realnoj slici u kojoj živimo dodatno pogoršava već tmurnu sliku Srbije", ističe se u saopštenju.
 
"Sloga" na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva apeluje na nadležne institucije da prestanu sa ignorisanjem ovog problema i da se posvete stvarnim, opipljivim i ozbiljnim merama koje će unaprediti kvalitet života svih naših građana. Srbiji je potrebna sveobuhvatna reforma i dugoročno rešenje za problem siromaštva, jer je svaki građanin, a naročito svako dete koje živi u oskudici, poraz za naše društvo.
Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva. Cilj obeležavanja tog dana jeste širenje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva u celom svetu, a naročito u zemljama u razvoju. Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležava se od 1987. godine, kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi.
  • Vlada

    17.10.2024 15:20
    Odlično,blizu smo ispunjenja plana,da u Srbiji bude 2 miliona siromašnih.Onda će da imamo investitora sa svih strana sveta i radićemo za četvrt hleba.Taj proces smo započeli 5 oktobra 2000 godine,ali ovi su ga usavršili.Al' smo bili glupi kad smo mislili da Sloba ne valja.
  • Nikola

    17.10.2024 10:20
    Kako to? Pa presvetli, svemocni i prvorodjeni PreCednik i njegovi podguzi nam stalno govore kako nam odlicno ide. Ide odlicno, samo je pitanje kome? Narodu sigurno ne ide odlicno.
  • Go

    17.10.2024 09:23
    Go
    Dovoljno je da izadju 100000 i sve promene. Siromaštvo je teško i uzasno jer ako predugo potraje covek izludi i onda vise nije upotrebljiv za nista! Ovo pisem iz iskustva jer sam bio u teškom siromaštvu od 1998 do 2010 predugo! Nije mi se zivelo jer sta god počnem raditi sve se presuši dok pomoći niotkuda niti imaš sta prodati da se odlepis sa zemlje! Ziveo sam dan za danom i oni koji su te poznavali okretali su glavu uz šapat jaooo sto je propao neradnik i Itd. Ja u nikada većoj apatiji i razočarenje koliko god se trudio ali uzalud. Cesto gladan i željan svega ali eto Bog ili neka sila dali mi zdravlje te od 2010 jedan covek se sažalio iz okoline NS i primime na rad i konak kod njega. Vremenom se povrati i želja za samim životom kao i radom zaradim te se nekako izvukoh iz teškog siromastva. Sada sam uposlen u državnoj firmi imam stan koji isplaćujemo iz kredita auto suprugu i jedno dete. Mentalno stanje siromašnog nije kao coveka koji radi i koliko toliko privredjuje i zato je ta mentalna blokada kod većine dok vecina premine za 5 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.