VIDEO: Plakati u Severnoj Mitrovici - Benksi, "Plazma" i kosovska policija

Na ulicama severnog dela Mitrovice jutros su se pojavili plakati sa simbolima Kosovske policije, Samoopredeljenja i srpskog Plazma keksa.
VIDEO: Plakati u Severnoj Mitrovici - Benksi, "Plazma" i kosovska policija
Foto: Screenshot (YouTube/KoSSev - Kosovo Sever Portal)
Ove postere ekipa KoSSev-a jutros je zatekla na nekoliko mesta na trgu Braća Milić, u blizini glavnog mosta na Ibru, te na više mesta u samom centru grada.
 
Na jednom od postera nacrtan je policajac, sa amblemom Kosovske policije, kako pretresa devojčicu, pored koje na podu stoji ranac sa Plazmom.
 
Na drugom crtežu je čistačica, na čijoj kecelji je oslikan logo Samoopredeljenja, baca sakupljeno smeće, odnosno u ovom slučaju Plazmu, dok na trećem crtežu huligan drži Plazmu u ruci u poziciji da će sa njom gađati.
Nepoznati autori postere u Mitrovici dopunili su motivima Samoopredeljenja i Kosovske policije.
 
Na posterima se nalazi potpis Graforidže. U pitanju je autor čuvenog Njuz neta, poznati srpski umetnik, arhitekta i grafički dizajner Miroslav Vujović (Graforidža).
 
Vujović je i objavio na svom Fejsbuk profilu pre pet dana svoj autorski rad, po uzoru na grafite poznatog umetnika Benksija pod nazivom "Kada bi se ukrstili Benksi i Plazma", prenosi KoSSev.
Koristio je Benksijeve motive, menjajući predmete, pa je tako umesto buketa cveća – u ruku huligana postavio kutiju Plazme.
 
Ovaj je poster danas vidljiv u severnom delu Mitrovice, ali su druga dva, za razliku od originalnog Graforidžinog dela, dopunjena.
 
Na kopiranim crtežima Benksija odnosno Graforidže – autori u severnom delu Mitrovice su kod čistačice na kecelji dopisali i logo Samoopredeljenja (V), a na crtežu na kom policajac pretresa devojčicu, na njegovom ramenu dodali amblem Kosovske policije.
 
 
U pitanju je parodija na nestašicu srpske robe i kampanjama koje su u prošlosti vođene protiv iste, kao i protiv samog Plazma keksa.
 
KoSSev navodi da je kontaktirao Miroslava Vujovića u vezi sa plakatima u Mitrovici. Neprijatno iznenađen, negirao je da cela akcija ima veze sa njim.
U početku razgovora bio je ubeđen da je u pitanju šala i da su uopšte nastali ovakvi plakati.
 
Pošto je pogledao crteže i Jutjub snimak, dodatno je negativno reagovao i na crteže i na to što je ostavljen njegov potpis.
 
"Neko je zloupotrebio kreativnu ideju koja je postavljena iz potpuno drugog konteksta. U mojim radovima cilj kreativne ideje bio je, da se na zabavan način prikaže nedostatak Plazme u Srbiji. Izgleda da je ostavljen i moj potpis", kazao je ovaj umetnik u pisanoj prepisci, navodi KoSSev.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija