Blokade u Gornjim Nedeljicama i Preljini: Novo upozorenje za vlast - "ne" rudniku litijuma

Ekološki aktivisti, koji se protive otvaranju rudnika litijuma u dolini Jadra, danas su jedan sat blokirali put Loznica-Valjevo u Brezjaku kod Loznice.
Blokade u Gornjim Nedeljicama i Preljini: Novo upozorenje za vlast - "ne" rudniku litijuma
Foto: Screenshot (Radio Slobodna Evropa)
Usledila je i blokada Ibarske magistrale u Preljini kod Čačka.
 
Okupljanje aktivista i građana završeno je nešto posle 15 časova, a putevi su otvoreni za saobraćaj.
 
Okupljeni u Brezjaku nosili su transparente protiv otvaranja rudnika litijuma, kao i zastave udruženja "Ne damo Jadar", a među prisutnima bio je i poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.
Predstavnica Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) Ljiljana Bralović izjavila je da je današnji protest poruka vlasti da se blokade mogu organizovati bilo gde, ali je naglasila da neće raditi intenzivne blokade kao pre dve godine.
 
"Žuri se Rio Tintu i onima koji su uzeli pare. Ovo služi da samo podsetimo ljude da nismo odustali i da se uvek borimo za ono u šta verujemo", rekla je Bralović i najavila da će na protestu u Čačku u četvrtak biti najavljeni dalji koraci. 
Predstavnik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović izjavio je da će ekološke organizacije u narednom periodu kombinovano organizovati i proteste i blokade saobraćaja.
 
Kokanović je za N1, tokom blokade saobraćaja u Brezjaku kod Loznice, rekao da će u četvrtak biti organizovan protest u Čačku, a u subotu blokade saobraćajnica.
 
Za petak je, kako je dodao, najavljena sednica Skupštine grada Loznica, ali na njenom dnevnom redu nije Prostorni plan grada kojim se predviđa rudnik litijuma.
 
"Ali postoji mogućnost da će se vršiti dopuna dnevnog reda. Mi ćemo biti tu prisutni, pratićemo dešavanje i pravićemo ili protest ili blokadu", kazao je Kokanović.
 
Upitan da li će se građani kojima je potrebno da danas prođu magistralom Loznica-Valjevo koja je Blokirana, on je naveo da postoje alternativni prolazi za hitne slučajeve.
 
"Jeste da je malo lošiji put, ali moraju proći pored porušenih kuća, da vide zašto se bunimo i nećemo da živimo na lokaciji koja je slična Hirošimi", naveo je on.
 
Na pitanje šta je poruka današnje blokade, Kokanović je pokazao na okupljene na magistrali koji su u tom trenutku uzvikivali: "Nećeš kopati".
 
Predstavnik udruženja "Ne damo Jadar" Nebojša Petković ranije je naveo da će to biti blokade upozorenja, a da će u narednom periodu protivljenje otvaranju rudnika litijuma biti manifestovano kroz kombinaciju protesta građana i saobraćajnih blokada širom Srbije.
 
Današnje blokade dolaze nešto više od nedelju dana nakon što Skupština Srbije nije usvojila zakon koji je predložilo 86 poslanika opozicije, kojim je bila predviđena zabrana iskopavanja litijuma i bora.
 
Blokade se takođe organizuju i uoči sednice Skupštine grada Loznice u petak, 25. oktobra, na kojoj bi trebalo da bude konstatovana ostavka gradonačelnika tog grada Vidoja Petrovića iz, kako je naveo, zdravstvenih i porodičnih razloga.
Aktivisti najavljuju protest u Loznici i tog dana, jer sumnjaju da bi na dnevni red sednice mogao da bude stavljen i Prostorni plan tog grada, kojim je predviđeno otvaranje rudnika litijuma.
 
Protesti protiv otvaranja rudnika litijuma održani su tokom leta u više od 50 gradova i opština širom Srbije.
  • cokanj

    19.10.2024 15:34
    ?
    Obozavam te ljude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Novica Antić: Na mene samo još nisu pucali

Bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, koji je uhapšen 27. februara zbog navodne pronevere sindikalnog novca, kaže da do danas nije podignuta optužnica, jer "nema krivičnog dela".