FOTO, VIDEO: Građani predvođeni novosadskim Noćnim vukovima u počasnoj šetnji Besmrtnog puka

Građani koje je okupio pokret "Besmrtni puk", organizovali su manifestaciju kojom se odaje pošta herojima Drugog svetskog rata.
FOTO, VIDEO: Građani predvođeni novosadskim Noćnim vukovima u počasnoj šetnji Besmrtnog puka
Foto: Beta (Darko Vojinović)
Oni su prošetali od Spomenika oslobodiocima Beograda 1944. ka Trgu republike gde se nastavila svečanost obeležavanja oslobođenja glavnog grada.
 
Na čelu kolone je bio veliki transparent na kom je pisalo "Besmrtni puk - Srbija" i zastave sa istim natpisom, a neki od učesnika su nosili i fotografije ili slike svojih predaka palih za slobodu, što je centralni deo ove manifestacije započete u Rusiji 2011. godine.
Ispred kolone je bilo više desetina motociklista, pripadnika udruženja "Noćni vukovi" iz Novog Sada, kao i kamion sa ozvučenjem sa kog su emitovane ruske pesme.
 
Počasni predsednik "Besmrtnog puka" ministar bez portfelja Nenad Popović položio je venac na Spomenik oslobodiocima Beograda i poručio "da su vekovno prijateljstvo i bratstvo i danas osnova na kojoj se temelje strateški partnerski odnosi Srbije i Rusije.
"Ko i danas, Srbi i Rusi vekovima su stajali rame uz rame u borbi protiv zajedničkih neprijatelja", istakao je Popović.
 
 
Foto: Beta (Darko Vojinović)
 
"Narod bez sećanja je narod bez budućnosti, a srpski narod nikada ne sme zaboraviti hiljade sovjetskih vojnika palih u borbi za oslobođenje Beograda čije seni počivaju u našoj zemlji", naglasio je Popović.
 
Besmrtni puk je međunarodni pokret za očuvanje ličnog sećanja na generacije iz Drugog svetskog rata, a učesnici marša na Dan pobede šetaju ulicama gradova sa fotografijama rođaka - veterana vojske i mornarice, partizana, boraca otpora, zarobljenika koncentracionih logora...
 
U današnjem maršu Besmrtnog puka učestvovalo je između 4.800 i 5.000 građana. To je procena Arhiva javnih skupova, urađena analizom snimka na kojem se vidi da je mimohod pored merne tačke u Ruzveltovoj ulici trajao deset i po minuta, prosečnom brzinom od oko 470 ljudi za minut.
  • Plaćač poreza

    20.10.2024 21:42
    Nikakva braća nismo mi i rusi i nikakvi prijatelji sa tim dalekim narodom. Rusija nikada u istoriji nije pomogla Srbiji, uvek je bila protiv Srbije. Navedite jedan primer prijateljstva Rusije? Ne postoji. Rusi nikome nisu prijatelji. Pogledajte šta rede u Ukrajini. Onda možete da zamislite šta bi vama radili.
  • zztop

    20.10.2024 20:23
    @Zare
    Nije zare u berlin oni su skrenuli prema beču, dugo još su ih se bake sećale ...
  • Ta nemojte kasti!

    20.10.2024 19:43
    . @ Lažeš Zlato Lažeš Dušo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija