Pojedinim vozačima tri puta oduzeto vozilo za sedam meseci: U planu trajna zabrana vožnje

Skoro 280 automobila, tačnije njih 279, policija je oduzela bahatim vozačima na teritoriji Srbije u poslednjih sedam meseci.
Pojedinim vozačima tri puta oduzeto vozilo za sedam meseci: U planu trajna zabrana vožnje
Foto: Beta (Amir Hamzagić)
Posebno zabrinjava podatak da su nekim vozačima automobili oduzimani tri i više puta. 
 
Pukovnik policije i zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Bojan Radovanović kaže za RTS da od ukupnog broja oduzetih automobila 37 odsto su oni oduzeti od mladih vozača.
Radovanović kaže da zabrinjava podatak da je toliko vozila privremeno oduzeto i dodao da se svakodnevno analiziraju podaci.
 
Prema njegovim rečima, osobe kojima su viša puta privremeno oduzeti automobili su učinili teži prekršaj, a i prethodno su učinili teške prekršaje pod koje se podrazumeva vožnja pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine, nepropisno preticanje...
 
"Najveći izazivač nesreće je vozač. Nasilnička vožnja je grubo kršenje pravila saobraćaja - vožnja u stanju alkoholisanosti iznad dva promila alkohola u krvi, preticanje na punoj liniji, prekoračenje brzine za 100 kilometara na čas, a u naselju prekoračenje za 90 kilometara na čas", naveo je Radovanović.
Istakao je da od 279 privremeno oduzetih automobila, 107 oduzeto mladim vozačima, što je 37 odsto od ukupnog broja. Naglasio je da imamo slučajeve da je od tri osobe tri puta oduzeto vozilo.
 
Kako bi stali na put vozačima sa izuzetno rizičnim ponašanjem, nadležni najavljuju da će do kraja godine biti usvojen Zakon o trajnom oduzimanju vozila, ali i trajna zabrana upravljanja motornim vozilom.
 
Najavio je da je formirana radna grupa koja će se između ostalog baviti i razmatranjem razloga za i protiv trajnog oduzimanja vozila.
 
"O trajnom oduzimanju vozila se još polemiše da li je to drakonska mera i da li ima i drugih sankcija koji bi odvratile vozače od bahate vožnje i kršenja propisa", kaže Radovanović.
 
Naveo je podatke da najviše prekršaja imamo u Beogradu, da je najčešće prekoračenje brzine, vožnja pod dejstvom alkohola, preticanje, kao i da imamo 100.000 prekršaja prekoračenja brzine na auto-putu.
  • BGD 011

    20.10.2024 21:32
    Oduzeti i ne vratiti
    To znaci da ste tri puta oduzimali vozilo, i tri puta ga vracali prekrsiocu! Sto opet znaci "presipanje iz supljeg u prazno", ili "dzaba ste krecili"!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija