Radoičić sarađivao sa Samoopredeljenjem: Kako će to uticati na vlast u Srbiji?

Niz objavljenih snimaka razgovora i prepiski o tome da je Milan Radoičić neposredno uticao na izbor Vjose Osmani, i sarađivao sa strankom Aljbina Kurtija, imaće unutrašnju upotrebu na Kosovu.
Radoičić sarađivao sa Samoopredeljenjem: Kako će to uticati na vlast u Srbiji?
Foto: Screenshot (Youtube/Nova S)
S druge strane, verovatno neće uticati na srpske vlasti. 
 
Međutim, još jednom učiniće vidljivim političke spone Beograda i Prištine koje su neraskidive još od 2012, smatraju sagovornici Danasa.
 
Na kosovskoj političkoj sceni u poslednjih nekoliko nedelja izašlo je nekoliko navodnih dokaza o komunikaciji zvaničnika Srpske liste, među kojima se nalazi i nekadašnji potpredsednik te stranke Milan Radoičić, sa predstavnicima kosovskih vlasti.
Najpre je objavljen snimak razgovora poslanice Samoopredeljenja Mimoze Kusari-Lilje koja sa Slavkom Simićem i Milanom Radoičićem dogovara glasove za određene zakone koje je predložila vladajuća većina. Nakon toga, prištinski mediji objavili su i WhatsApp prepisku Kusari-Ljilje i Simića u kojoj dogovaraju susret kosovske poslanice sa Radoičićem, u kojem je posebnu pažnju javnosti izazvalo obraćanje Simiću sa "brate".
 
Sagovornici Danasa su već isticali da se ti snimci objavljuju za potrebe kosovske unutrašnje politike, odnosno diskreditovanja određenih političkih aktera.
 
Kako je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose istakao ranije za Danas, prepiske i snimci objavljeni su kako bi se Kurtijeva stranka diskreditovala, dok bi time pokret kosovske predsednice Vjose Osmani dobio političke poene.
Ipak, kosovski mediji su u utorak objavili da su dva poslanika na kvoti SL, Adem Hodža i Fadil Gaši, u Skupštini glasali za Vjosu Osmani prilikom izbora za predsednicu, tek nakon što su, prema njihovim rečima, za to dobili dozvolu od Milana Radoičića, koji je u tom trenutku bio u bekstvu kao osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića.
 
Iako se ovi materijali koriste za takmičenje između kosovskih političara, s druge strane još jednom obelodanjuju povezanost SL sa kosovskim vlastima protiv kojih se Beograd, barem deklarativno, svim snagama bori.
 
Zbog toga se postavlja pitanje, hoće li ovakve aktivnosti SL, kao "produžene ruke" beogradskih vlasti, ikako moći da utiču na srpske vlasti.
 
Istraživač Centra za evropske politike Miloš Pavković smatra da u ovoj priči nema mesta senzacionalizmu, posebno zato što su se ovi razgovori vodili između Radoičića i Kusari-Ljiljevodili pre događaja u Banjskoj, dok je on bio potpredsednik SL.
 
"Nije čudno, i legitimno je da politički predstavnici razgovaraju i pregovaraju o glasanju za određene teme. Međutim, jeste simptomatično da predstavnici Samoopredeljenja i SL vode takve pregovore, a u javnosti su neprijateljski nastrojeni jedni prema drugima", pojašnjava Pavković.
 
Ipak, ovaj sagovornik beogradskog lista ističe da ne treba očekivati da će ova informacija imati veći uticaj na Beograd i vlast u Srbiji jer SL već ima istoriju saradnje sa svim prethodnim vladama na Kosovu.
 
Narodni poslanik Narodnog pokreta Srbije Aleksandar Ivanović najpre ističe da ono što danas vidimo na Kosovu nije posledica pogrešnih taktičkih poteza srpske strane, već da se radi o "jasno definisanoj agendi izvlačenja Srbije i ustupanja tog dela naše teritorije institucijama u Prištini".
 
"Isključivo zato Beograd favorizuje samo jednu političku opciju, odnosno SL. I zato na čelu te liste kao centralnu političku figuru postavlja čoveka sa ozbiljnim krivičnim dosijeom, Milana Radoičića", tvrdi Ivanović.
 
On tvrdi da beogradske vlasti nisu tražile nijednog "autentičnog Srbina, diplomatu, nekoga ko govori svetske jezike ili ima političko iskustvo ili radnu biografiju koja daje za pravo da će doneti ispravne odluke", jer kako kaže, sa njihove tačke gledišta nije bilo potrebno boriti se i dovijati, već samo "sprovoditi agendu, a to su radili isključivo silom".
 
"I zato ne treba da čudi zašto toliko zapaljenih automobila, polomljenih glava, zapaljenih kancelarija svih onih Srba koji su se bunili na Kosovu", kaže sagovornik Danas.
Uprkos svemu ovome, Ivanović ističe da ovo, "nažalost, neće uticati na situaciju u Srbiji".
 
"Kažem nažalost, zato što se ništa specijalno novo nije desilo što se ne dešava prethodnih 12 godina", pojašnjava sagovornik Danasa.
 
Kao i prethodni sagovornici, Ivanović tvrdi da snimci i prepiske isplivavaju za unutrašnju upotrebu na Kosovu, pogotovu zato što je od događaja u Banjskoj Radoičić "dodatno inficiran".
 
"To da se oni dogovaraju je jasno. A nemojmo zaboraviti da smo imali i snimke SL sa jahte Bedžeta Pacolija. Dakle, ta politička spona je neraskidiva od 2012. godine naovamo. Ne treba kriti ni to da trgovina narkoticima, šverc goriva i saradnja kriminalnih grupa savršeno funkcionišu sve vreme dokle god postoji restrikcija robe iz Srbije", ističe Ivanović.
 
Ceo tekst Danasa čitajte OVDE.
  • Jah

    24.10.2024 10:38
    Kako će uticati na vlast?
    Nikako, imaju najgluplji narod na svetu, sve se zaboravi
  • Eto

    24.10.2024 09:12
    Biće unapređenja i dodele medalja za zasluge...
  • Boki

    24.10.2024 09:05
    sve je to maslo cie i amerike sa još ponekim faktorima iz eu.tj namestaljka za Srbe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Napao čoveka zbog parkinga

Beogradska policija je uhapsila državljanina Severne Makedonije zbog sumnje da je napao jednog čoveka zbog parking mesta, saopštio je MUP Srbije.