Gutereš u izveštaju: Atmosfera na severu Kosova napeta, postoji mogućnost eskalacije

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je u redovnom šestomesečnom izveštaju Savetu bezbednosti UN da je atmosfera na severu AP KiM napeta i da postoji mogućnost eskalacije.
Gutereš u izveštaju: Atmosfera na severu Kosova napeta, postoji mogućnost eskalacije
Foto: AP/Beta
On je pozvao sve strane da ponovo potvrde privrženost dijalogu uz posredovanje EU.
 
On je u izveštaju o radu Unmika i stanju u pokrajini koji se odnosi na period od 16. marta do 15. septembra, naveo da jednostrani potezi, poput zatvaranja institucija koje finansira Beograd, koraka ka ponovnom otvaranju mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici, kao i ograničenja protoka robe iz centralne Srbije i implementacije nove monetarne politike, podižu tenzije među zajednicama i institucijama.
"Takve akcije ne samo da remete svakodnevni život i socioekonomska prava onih na koje utiču, već i ugrožavaju kolektivni napredak i stabilnost koji su ključni za put ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti za sve", naveo je Gutereš.
 
On je pozvao "na odgovorno liderstvo čiji je prioritet blagostanje i ljudska prava svih na Kosovu".
 
"Od ključne je važnosti da akcije političkih lidera odražavaju posvećenost da se odgovori na potrebe i prava svih u zajednici", naveo je Gutereš.
Istakao je da je potrebno da se pronađe odgovor na zabrinutost srpske zajednice povodom mogućih akcija koje se odnose na zdravstvene i obrazovne institucije na AP KiM.
 
"Očuvanje ekonomskih i socijalnih prava manjinskih zajednica, uključujući one najranjivije, od ključnog je značaja", navodi se u izveštaju.
 
Pored toga, Gutereš je upozorio "da ozbiljan bezbednosni incident u Banjskoj 23. septembra prošle godine predstavlja pokazatelj potrebe da sve strane sarađuju u potrazi za pravdom, kao i da je rasvetljavanje takvih incidenata od ključne važnosti za ponovno uspostavljanje poverenja i obezbeđivanja dugoročne stabilnosti".
 
Gutereš je istakao i da je od suštinskog značaja da snage reda, pre svega prilikom privođenja, hapšenja i imovinskih pitanja, deluju u potpunosti u skladu sa pravnim okvirima i sa međunarodnim standardima ljudskih prava.
Izveštaj će Savet bezbednosti UN razmatrati u sredu 30. oktobra.
  • MikiLiman4

    25.10.2024 10:15
    ljigavo
    Kakav komentar dati na jadnu izjavu americke marionete!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija