Đukić Dejanović: Moguća jednokratna finansijska podrška za prosvetare

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da se razmatra mogućnost jednokratne finansijske podrške zaposlenima u prosveti.
Đukić Dejanović: Moguća jednokratna finansijska podrška za prosvetare
Foto: 021.rs
Ona je najavila da će u ponedeljak biti održan još jedan sastanak sa predstavnicima reprezentativnih sindikata.
 
"U ponedeljak ćemo imati još jedan sastanak sa predstavnicima reprezentativnih sindikata. I dalje ćemo insistirati na dijalogu kao metodu rešavanja problema kako bismo pronašli najbolje rešenje. Smatram da radikalizacija neće pomoći u rešavanju problema, jer je količina raspoloživih sredstava ograničena i nema mogućnosti da se pronađe više", rekla je Đukić Dejanović za Tanjug povodom štrajka koji najavljuju reprezentativni sindikati prosvete.
Ona je ponovila da Ministarstvo prosvete kao i Vlada Srbije ocenjuju da su opravdana očekivanja i zahtevi da plate prosvetnim radnicima budu veće, ali da to mora da se uradi u skladu sa realnim finansijskim mogućnostima.
 
Đukić Dejanović je rekla da predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević sa Ministarstvom finansija ocenjuje da li je, koliko je moguće i kada je moguće jednokratno davanje finansijske podrške svima u prosveti, i dodala da će to takođe biti jedna od tema sastanka u ponedeljak.
 
Komentarišući štrajk koji za 1. i 4. novembar najavljuju reprezentativni sindikati, Đukić Dejanović je rekla da su zahtevi reprezentativnih sindikata utkani u dijalogu koji oni imaju sa Vladom Srbije i premijerom Vučevićem, koji je dao realnu finansijsku sliku šta se može učiniti, a to je povećanje plata prosvetnim radnicima od januara sledeće godine za 12 odsto.
Dodala je da je osnovni zahtev prosvetnih radnika da početna plata prosvetnog radnika bude izjednačena sa prosečnom platom u Srbiji, ka čemu se, prema njenim rečima, i ide.
 
"Već ćemo u ponedeljak imati razgovore sa reprezentativnim sindikatima i napravićemo dinamiku mogućeg razvoja, odnosno podizanja plata u narednoj godini", najavila je ministarka.
 
Ministarka je rekla i da će 2025. godina biti posvećena razgovorima o postizanju cilja da najniža plata u prosveti bude izjednačena sa prosečnom platom u Srbiji, istakavši da je prosečni lični dohodak u prosveti veći od prosečnog ličnog dohotka u drugim sektorima.
 
Međutim, stav i zahtev sindikata i Vlade je da početna plata treba da bude veća.
 
Trenutno je početna plata za razrednog starešinu 92.700 dinara.
 
"Ono što je definitivno jeste da početnik u prosveti sada zarađuje 94 odsto prosečne plate, a naš cilj je da to bude 100 odsto. Uložićemo sve napore da u 2025. godini postignemo taj cilj", rekla je ona.
 
Na pitanje ko će i kako deci nadoknaditi sve ono što je propušteno zbog štrajkova, Đukić Dejanović je rekla da iako je za decu najbolje da u skladu da programom koji postoji imaju redovne časove i radne subote i da povećan broj časova koji će biti nadoknada nije preporučljiv, obrazovno-vaspitni programi se moraju realizovati, jer znanje dece ne sme ostati u zapećku.
Đukić Dejanović smatra da bezbednost mora biti na mnogo višem nivou, zbog čega se i krivični zakon već menja, da je bio na javnoj raspravi i da ulazi u skupštinsku proceduru.
 
Do kraja ove godine izjednačiće se status zaposlenih u prosveti sa advokatima, najavila je ministarka i dodala da će kazne za eventualne napade na prosvetne radnike biti znatno strože nego u svim drugim slučajevima.
  • Професор

    25.10.2024 15:45
    Ако има пара на бацање на Рафале издвојите од те суме коју стотину милиона евра за оно што сте обећали на предходним преговорима.
  • Ma kakvi

    25.10.2024 15:06
    Prosvetari u opšti štrajk, nastave bez.
    Pa neka malo vajni roditelji "uživaju" u duuugačkom raspustu, beskraaajnim odmorima, a jaaaaako malo će da rade jer nije niiikakav napor učiti decu, zar ne?
  • Tatjana

    25.10.2024 15:03
    Sve ovo je
    ponižavajuće. Ne prose prosvetari, već kao i ostali misleći narod, svestan ove pogubne vlasti, traži svoja prava. Zamerka je, što svi esnafi treba da se udruže, podignu Srbiju uz mnoštvo naroda. Svima je isti problem - pogubna vlast i njen samovoljni čelnik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija