BRIKS ili EU: Da li je ova dilema u Srbiji lažna?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je poziv predsednika Rusije Vladimira Putina da se pridruži Samitu BRIKS u ruskom gradu Kazanju.
BRIKS ili EU: Da li je ova dilema u Srbiji lažna?
Foto: Beta (Darko Vojinović)
Istovremeno, međutim, bio je domaćin čak troje evropskih lidera u Beogradu, što je pravdavajući svoj neodlazak kod Putina opisao kao "gužvu u šesnaestercu", piše Danas.
 
U Beograd su u danima održavanja BRIKS doputovali premijer Poljske Donald Tusk, premijer Grčke Kirjakos Micotakis, a dan posle je doputovala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
Vučić je čak tokom javnog nastupa u Beogradu sa premijerom Poljske izjavio da je Tusk kriv što on nije u Kazanju.
 
"Zahvalan sam Tusku što me je saslušao, a slušao sam i ja njega, a pošto je on kriv što nisam u Kazanju na samitu BRIKS, onda je i on želeo da me sasluša, jer naravno neću da krijem, premijer Tusk bi želeo da vidi punu usklađenost sa evropskim deklaracijama, odnosno sa sankcijama Ruskoj federaciji", rekao je Vučić posle sastanka, sumirajući utiske.
Vučić je, uprkos tome što je odbio da otputuje u Kazanj, u javnost ispostavio i dilemu, koju su potom počeli da forsiraju režimski mediji – koliko građanke i građani Srbije podržavaju članstvo Srbije u BRIKS, a koliko u EU. Rekao je da je taj odnos – pola, pola.
 
O tome da li je ta dilema lažna ili istinita, direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaže za Danas da je takva vrsta dilema prisutna u Srbiji decenijama.
 
"To je dilema - istok ili zapad. Samo što je ta dilema konfuzna i, rekao bih, bizarna. Kada govorite o BRIKS i Rusiji, to je pitka tema za ovdašnje javno mnjenje. Ali, kada bi trebalo da se primeni u praksi, onda se okrećemo EU… Pokušaću slikovito da objasnim. Imamo dva kluba, Partizan i Zvezdu. Ne verujem da bi se ijedan od njih opredelio da igra u ligi BRIKS, već svi žele u Ligu šampiona", kaže Vladimir Pejić.
 
Kako dalje navodi, dilema istok ili zapad je pomalo i licemerna od strane onih koji ta dva krila predstavljaju.
 
"Obe strane, umesto da nas privlače, guraju nas u krilo onog drugog svojim postupcima", napominje sagovornik Danasa.
 
Takođe, zaključuje on, vidi se licemerje i stranaka u Srbiji, jer nijedna neće sasvim jasno da kaže kojim putem bi pošla…
 
"One koje to jasno kažu - hoćemo u savez sa Rusijom ili hoćemo u EU – imaju i najmanji procenat podrške građana", zaključuje Vladimir Pejić.
Prema rečima sociologa Darija Hajrića, BRIKS ili EU je lažna dihotomija koja služi za održavanje polarizacije među građanima Srbije, i počiva na nerazumevanju toga šta ti savezi predstavljaju.
 
"Provladini tabloidi, a povremeno i sam režim, predstavljaju BRIKS kao neku vrstu alternative EU. Međutim, EU je politički i ekonomski savez, naddržavna zajednica evropskih zemalja", kaže Hajrić.
 
S druge strane, dodaje, BRIKS je u svojoj osnovi ekonomski savez vanevropskih zemalja.
 
"Ni u jedan od tih saveza ne možemo da se učlanimo tako što pokucamo na vrata i popunimo pristupnicu: o članstvu odlučuju druge države na osnovu toga da li se ispunjava niz kriterijuma ili ne. 'Polemika' koju periodično vidimo u javnosti se ne bavi ni tim kriterijumima ni prednostima i manama, nego ličnom zaljubljenošću u ovu ili onu stranu silu, i na to ne vredi trošiti vreme", zaključuje sagovornik Danasa.
  • pera

    26.10.2024 09:48
    ..
    Lazna je. Kad bi vlast dobila neke pare o briksa, isli bi u briks.
  • Građanin

    26.10.2024 09:38
    @Td
    Koliko treba biti " pametan " pa napisati :" nema nisto od Briksa niti ce Kina uci u isti ". Naravno u imenu BRICS četvrto slovo je Cipar, Cejlon,Canada....i da neće ući ona je samo osnivač.
  • Proleter

    26.10.2024 09:30
    Ni eu ni briks! Samo ostanak na vlasti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija