Srbin iz Kosovske Mitrovice tvrdi da je pretučen u stanici, policija negira

Miloš Subotić iz Kosovske Mitrovice priveden je protekle noći i, kako tvrdi, pretučen je u policijskoj stanici, što Kosovska policija negira.
Srbin iz Kosovske Mitrovice tvrdi da je pretučen u stanici, policija negira
Foto: Beta/AP
Prema rečima Subotića, priveden je sat nakon ponoći nedaleko od glavnog mosta na Ibru, nakon što je pomerio kese sa javne površine kako bi prošao dok se vraćao kući, piše Kossev.
 
"Bio sam na nekom slavlju sa suprugom i na putu ka kući, živim u bošnjačkoj mahali, kako sam ovde prolazio, pomerio sam to, ovo je javna površina. Tada je došla policija sa kružnog toka, zaustavila me je, nisam se opirao, stavio sam ruke iza leđa", naveo je Subotić u video klipu koji su snimili članovi stranke Srpska demokratija na toj lokaciji.
Prema rečima Subotića, koji je pravnik, policijski službenici nisu saopštili zbog čega ga privode, kako u trenutku odvođenja, tako i u policijskoj stanici.
 
On tvrdi da su ga službenici odveli u prostoriju u kojoj nije bilo kamera.
"Ulazili su policijski službenici koji su vikali na mene, a onda je ušao jedan policijski službenik koji je imao jaknu, pokriven policijski broj i nije hteo da mi kaže ime", dodao je Subotić.
 
Kako tvrdi, taj službenik policije fizički ga je napao i zadao mu više udaraca.
 
"Bio sam vezan, ruke su mi bile iza leđa. Krenuo je da me šamara. Izbrojao sam osam šamara. Onda mi je nogom zakačio koleno, udario me u grudi, usled čega sam udario glavom u zid", rekao je on.
 
Iz policije tvrde, međutim, da Subotić nije tučen, a povodom fotografija koje je priložio, poručuju da dođe da to prijavi – ili njima ili Policijskom inspektoratu Kosova.
 
Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Dokaz da Priština protiv Srba primenjuje gestapovske metode 
 
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da sinoćno prebijanje Srbina iz Kosovske Mitrovice Miloša Subotića u policijskoj stanici iznova potvrđuje da Priština protiv pripadnika srpskog naroda sada već rutinski primenjuje gestapovske metode zastrašivanja i nasilja.
 
U saopštenju Kancelarije se ističe da su prekomerna upotreba sile i policijska tortura odavno svakodnevica na Kosovu i da je jasno da akti nasilja i torture nad Srbima imaju samo jedan cilj - zastrašivanje u funkciji proterivanja i etničkog čišćenja severnog dela pokrajine.
 
Naglašava se da će Srbija nastaviti da metodično evidentira sve napade na Srbe, jer odgovorne će morati da sustigne pravda.
Civilno društvo prekida saradnju sa EULEX-om
 
U saopštenju Centra za afirmativne društvene akcije, Centra za zastupanje demokratske kulture, Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj i Nove društvene inicijative oštro su osudili ovaj događaj.
 
"Njegovo hapšenje i prebijanje još jedan je u nizu nelegalnih postupaka pripadnika Regiona Sever i podvlači stepen neprofesionalizma i ostrašćenosti navodnih predstavnika organa reda prema građanima. Organizacije potpisnice ovog saopštenja, oglašavaće se svakog dana dok EULEX ne iznese svoju ocenu o postupanju policije u slučaju Miloša Subotića. Dalje, prekidamo svaki vid saradnje i sastanaka sa ovom misijom dok ne iznesu svoju ocenu o radu policajaca i specijalaca na severu", navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija