Picula o Srbiji: Odluka u decembru pokazaće da li u EU preovlađuju interesi ili principi

Novi izvestilac EP za Srbiju Tonino Picula kaže da će odluka EU o otvaranju novog klastera u pregovorima sa Srbijom pokazati da li u EU preovlađuju interesi pojedinih država ili principijelnost.
Picula o Srbiji: Odluka u decembru pokazaće da li u EU preovlađuju interesi ili principi
Foto: Beta (Evropski parlament/Philippe Buissin)
Za Radio Slobodna Evropa, Picula je naveo da ne treba isključiti mogućnost da Evropska unija u decembru otvori novi klaster u pregovorima sa Srbijom, uprkos odbijanju Beograda da uvede sankcije Rusiji, pogotovo ako se ima u vidu da Mađarska predsedava Uniji do kraja godine i da u Briselu postoji pozitivan stav prema politici proširenja.
 
"Postoje ideje da se u sklopu vraćanja dinamike u politiku proširenja, otvaranja klastera s Albanijom i odobravanja nacionalnih agendi u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, pruži prilika za nastavak pregovora i onima koji već duže vremena stagniraju. Međutim, postoje i otpori takvim predlozima. Treba videti šta će prevladati - interesi nekih država članica ili principijelnost", kazao je Picula, predstavnik Socijaldemokratske partije Hrvatske.
Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak je izrazio nadu da će EU u decembru otvoriti klaster tri u pregovorima sa Srbijom.
 
Upitan o razlozima zbog kojih EU toleriše Srbiji održavanje dobrih odnosa i sa Rusijom i sa zapadnim zemljama, Picula, bivši šef hrvatske diplomatije (2000-2003), rekao je da Brisel po pravilu ne ulazi u konflikte bez veoma jakih razloga.
"Osim toga, EU je zajednica država, a ne zajednička država, tako da nije jednostavno doneti odluku koja bi značila suspenziju odnosa s nekom državom. Verovatno prevladava shvatanje da Beograd, bez obzira na bliskost s Rusijom i Kinom, nije do sada prešao neku crvenu liniju koja štiti strateške interese bloka", naveo je novi izvestilac Evropskog parlamenta.
 
Na pitanje da li se Srbija "pokazala kao dobar đak" kad je reč o ključnim reformama, koje obuhvataju demokratske principe, vladavinu prava, borbu protiv korupcije i slobodu medija, Picula je kazao da je "dovoljno podsetiti se šta piše u poslednjoj rezoluciji EP o stanju u Srbiji".
 
"Rezolucija poziva na garanciju sprovođenja rešenja kojima se otklanja svaki neprimeren uticaj na pravosuđe, a srpske vlasti podseća da će biti potreban značajan i konkretan napredak meren u odnosu na rezultate, i stvarno sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, sudske prakse, poštovanja osnovnih prava i rada javnog tužilaštva", naveo je on.
 
Dodao je da se u rezoluciji takođe izražava žaljenje zbog daljeg pogoršanja u oblasti slobode izražavanja, zbog govora mržnje i klevetničkih kampanja, kao i zbog sve većeg broja strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPP) u Srbiji.
 
"Sve to, uz druge otvorene probleme, predstavlja prostor u kojem mnogo toga mora da se koriguje da bi pristupni pregovori Srbije dobili na dinamici", rekao je Picula.
 
O dijalogu Beograda i Prištine Picula je kazao da je "proces, nažalost, puno puta kompromitovan i da mora imati epilog koji će, između ostalog, omogućiti, a ne blokirati članstvo u EU za obe zemlje".
 
"Najgora je svakako bila eskalacija nasilja u Banjskoj, posle upada srpske paravojne formacije. Bio sam jedan od autora posebne rezolucije EP povodom tog događaja. Tu smo jasno opisali šta se dogodilo i zatražili kažnjavanje počinilaca i sankcije za tela koja izbegavaju njegovo sprovođenje", naveo je.
 
Kad je reč o saradnji sa vlastima u Srbiji, Picula je rekao da se drži načela da je dijalog najvažniji instrument u politici, bez obzira koliko su udaljene početne pozicije sagovornika, i izrazio nadu da takav pristup imaju i oni s kojima će sarađivati.
 
"Reakcije na moje imenovanje su dvojake. S jedne strane, evidentni su, najblaže rečeno, skepsa dela vladajuće strukture i bes nekih radikalnih grupa, ali, nasuprot tome, dobijam zaista veliki broj poruka podrške građana Srbije koji pozdravljaju činjenicu da će ovu odgovornu dužnost obavljati neko iz neposrednog susedstva, s dobrim poznavanjem stanja u Srbiji i regionu", kazao je.
 
Najviši zvaničnici Srbije - predsednik Vučić, premijer Miloš Vučević i predsednica parlamenta Ana Brnabić, izjavili su povodom imenovanja Picule da su "razumeli poruku" Unije, dok mediji bliski vlasti navode da on ima "neprijateljski odnos prema Srbiji" i da njegov izbor predstavlja "guranje prsta u oko" Beogradu.
 
Na ulicama pojedinih gradova Srbije pojavili su se plakati sa montiranim fotografijama Picule i natpisom "izvestilac za NDH", koje je potpisala desničarska organizacija Konzervativni pokret Naši.
  • Branko

    27.10.2024 22:21
    Lepo se vidi, nije nam prijatelj, naprotiv. Sa njim zaista nema sta da se pregovara ni razgovara i ako od njega bude ista zavisilo Srbija ce biti vracena unazad koliko god to bude u njegovoj moci.
  • Sdragan

    27.10.2024 21:35
    Ne zanima nas...
    Briga nas za nekoga tamo Piculu...To je još jedan korumpirani činovnik EU. Nije ni poslednji, niti prvi...
    Ako mu ovi naši, malo podmažu peraja...Ima da peva šta oni traže...
  • Nezavisni

    27.10.2024 21:31
    Ironija je da ce nas hrvat sacuvati od EU.
    Samo treba da ga nerviramo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija