Podsetnik: Od 1. novembra obavezne zimske gume - ovo su pravila i kazne

Od 1. novembra vozači u Srbiji će na sva četiri točka morati da imaju zimske gume. Ovo pravilo važi do 1. aprila, podseća Agencija za bezbednost saobraćaja.
Podsetnik: Od 1. novembra obavezne zimske gume - ovo su pravila i kazne
Foto: Pixabay
Ukoliko na putu nema snega, leda ili poledice, zimske gume nisu obavezne. Međutim, većina vozača već od 1. novembra skida letnje i stavlja zimske gume, upravo zato što se vremenske prilike na putu ne mogu tačno predvideti. 
 
Osim toga, dubina šare na gumama mora biti minimum četiri milimetra, a preporuka je da se pneumatici menjaju pre nego što dođe do tog nivoa. 
 
Agencija za bezbednost saobraćaja napominje da pneumatike starije od pet godina potrebno detaljno kontrolisati jednom godišnje, odnosno da je to najbolje uraditi prilikom redovne promene sa letnjih na zimske gume i obrnuto.
 
"Koliko je važna upotreba zimskih pneumatika govori i to da se prošle godine u zimskom periodu, kada važi zakonska obaveza, dogodilo 189 saobraćajnih nezgoda u kojima je evidentirano da je vozilo imalo letnje pneumatike", upozorili su iz ABS. 
Takođe, do 1. novembra do 1. aprila je obavezno da u prtljažniku imate lance ili druga sredstva za povećanje prijanjanja na kolovozu.
 
Lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim deonicama gde je označena obavezna upotreba a obično je to na prilazima planinskim turističkim centrima, na mostovima i usponima gde je moguća česta pojava leda.
 
Kazne
 
Ukoliko vozač nema zimske gume, a na kolovozu ima snega, leda ili poledice, može da plati kaznu od 10.000 do 20.000 dinara.
 
Za odgovorno lice kazna je od 6.000 do 50.000, a za pravno od 60.000 do 800.000 dinara.
Koja je razlika između letnjih i zimskih guma?
 
Šare zimskih guma su oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega 
 
Letnje gume su otpornije na visokim temperaturama, a zimske na niskim. Takođe, tu je i dubina šare, a iz ABS poručuju da su zimske gume bolje su za upotrebu čak i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od 7 stepeni, a konstrukcija metalnog "kostura" zimskih guma tvrđa je i otpornija na mehaničke udare.
  • Djuro

    28.10.2024 14:39
    Vec pet godina vozim i leti i zimi na M+S, sto ce reci, Moze Stalno! I jos su dobre!
  • Jovan

    28.10.2024 14:07
    Kad je plus 5 vozim sa letnjim gumama i ne pravim prekršaj, jel' tako?
    Ajd' zdravo!
  • Ja

    28.10.2024 13:21
    Kad ce ovaj idiotluk prestati?! Na +25 zimske gume?!
    Zemljo dembelijo i mi zajedno s’ tobom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo pisac Radoslav Petković

Pisac, kolumnista i dobitnik brojnih književnih nagrada Radoslav Petković, preminuo je u 72. godini, saopštilo je Srpsko književno društvo.